Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Hei, kysymykseni saattaa kuulostaa oudolta, mutta persoonani on sellainen että olen usein liian innokas laittamaan palkkatuloistani ylimääräisen ”töihin” osakkeisiin enkä useinkaan malta istua löysän rahan päällä pitkään. Vaikka kuinka olen etukäteen ottanut tavoitteeksi säästää esim. 6 kk aikana 10 % salkkuun käteispainoa, olen jo ensimmäisen parin kuukauden aikana löytänyt useita kohteita joihin sijoittaa käteisen sijaan. Kaipaisin Intelligent investor -tyylisiä ajatusmalleja käteisen pitämiselle, eli miten oppia rakastamaan ja arvostamaan käteistä paremmin?

Inderesin kommentti 

Hei,

En voi antaa suoraan tähän neuvoa, koska se voitaisiin tulkita sijoitusneuvonnaksi (mihin Inderesillä ei ole lupaa). Voin heittää ilmoille muutaman ajatuksen, jotka ovat auttaneet minua istumaan käteisen kanssa tarvittaessa tovinkin. Ongelmasi on kyllä positiivinen: useimpien ongelma on, ettei osakkeisiin saada sijoitettua sitä ensimmäistäkään euroa.

Warren Buffett on vapaasti lainaten tokaissut, että käteinen kannattaa nähdä kuin optiona: sinulla on mahdollisuus, mutta ei pakko, käyttää rahat osakeostoihin (tai mihin vain lystäät). Mitä enemmän käteistä, sitä enemmän on liikkumavaraa peliliikkeisiin. Käteisen voi nähdä siis tällaisena voimavarana, ei kuumana perunana suussa. Tai, käyttäen sinun ilmaisua, tuo käteinen raha on odottamassa parempaa hetkeä "päästä töihin" puolestasi. Miksi laittaa sitä töihin, jos et löydä sille järkeviä työkohteita? Jos kaikki osakkeet tuntuvat kalliilta ja silti laittaa rahaa osakkeisiin se on sama kuin laittaisi työntekijänsä tekemään mökillesi toista kaivoa, vaikka yhdelläkin pärjäisi: todennäköisesti työ valuu täysin hukkaan ja nuo resurssit olisi voitu käyttää vaikka laiturin kunnostamiseen.

Yksityissijoittajalle, joka säästää kuukausittain, käteiskassan mielekkyydestä voi keskustella. Periaatteessa varsinkin nuoren säästäjän, jolla on vielä kymmeniä vuosia aikaa säästää, kannattaisi olla mahdollisemman suurella osakepainolla liikenteessä koska ajoittaminen on todella vaikeaa ja osakkeet on yksi parhaiten tuottanut omaisuusluokka pitkässä juoksussa. Kuten David Lynch on todennut, enemmän rahaa on menetetty korjausliikkeitä odottaessa kuin niiden aikana. Pointti on, että varsinkin nousumarkkinassa käteisen "vaihtoehtoiskustannus" on melko korkea. Omasta mielestäni, jos työpaikka on vakaa, yksityissijoittaja voi miettiä käteiskassaansa jo etukäteen. Esimerkiksi jos säästää kuukaudessa 500 euro osakkeisiin, olisi käteiskassa 3000 euroa puolen vuoden päästä ilman lisäostoja. Jos käteiskassa on valmiiksi jo 10 % niin tuo määrä alkaa paisumaan salkussa melko nopeasti olettaen että varsinkin aloittelevilla säästäjillä jokainen salkkuun säästetty euro vaikuttaa salkkuun (isoissa miljoonasalkuissa lisäsäästöt tuskin tuntuvat juuri missään, mutta tuollaisia salkkuja Suomessa ei kamalasti ole).

Kolmas tapa on olla ajattelematta käteiskassaa tällä tavoin, että paljon sitä pitäisi olla salkusta. Sen sijaan, kun pitäydyt tottakai kurinalaisesti omassa sijoitusstrategiassasi, jos et yksinkertaisesti löydä ostokohteita niin et vain osta ja kassa kumuloituu itsestään. Tällainen "alhaalta ylöspäin" tyyli on kenties paras ja joustavin. Jos pörssi romahtaa ja omiin kriteereihin sopivat osakkeet täyttävät oman tuottovaatimuksen, pistetään käteinen töihin. Kun osakkeet nousee yli oman maun rajojen, sitten vain lopettaa ostot ja kassa kertyy itsestään. Tämä tyyli vaatii luonnollisesti sitä, että on jo sen verran kehittynyt sijoittaja että osaa määritellä itselleen tuottovaatimuksen ja haarukoida suunnilleen osakkeiden tuotto-odotusta eri tasoilla.

Ajan kanssa jokainen sijoittaja oppii itsestään ja luonteestaan enemmän ja enemmän: toisille sopii paremmin, että aina on jemmassa kassaa ostoja varten. Toiset vetävät aina vivulla. Ei ole yhtä oikeaa tietä sinänsä, vaikka jotkut tiet ovat kenties riskisempiä kuin toiset. Parhaiten oppii tekemällä, mikä itselleen on se sopiva käteisen osuus.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli iloa!

Terveisin,

Verneri