Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Kevensitte juuri Reveniota Mallisalkussa "Taustalla on kaksi syytä: 1) Nykyisessä markkinatunnelmassa haluamme keventää salkkumme osakepainoa ja varata käteistä tuleville osakepoiminnoille sekä 2) salkun riskienhallinnan näkökulmasta emme halua pitää korkeaa painoa osakkeessa, jonka arvostus nojaa vahvasti sijoittajien korkealle virittämiin odotuksiin." Perustelette ratkaisua "Erinomaista tuloskehitystä ennakoivalla ennusteella laskettuna osakkeen P/E on 62x. Jos yhtiö jatkaisi tämän vahvan tuloksen päälle vuosikymmenen loppuun asti 15 % vuotuista tuloskasvua, painuisi P/E-luku noin 18x tasolle olettaen, että osake pysyy paikallaan vuosikymmenen loppuun. Esimerkki osoittaa, että osakkeen nykyhinnalle kaksinumeroisen tuoton saaminen seuraavan vuosikymmenen aikana vaatii yhtiöltä äärimmäisen kovia onnistumisia." Olettaisin, että olette tehneet skenaarioden (plus, normali, negatiivinen) pohjalla olevia laskelmia ainakin klubiaskin kanteen. Olisi mielenkiintoista nähdä laskelmianne esim. samaan tyyliin kuin Juha haarukoi Talenomin osakehintaa erilaisissa skenaarioissa. Kauppakorkean väliin jättäneelle piensijoittajalle Juhan lähestymistavassa olisi arvoa. Vai? Tämä koskee erityisesti kasvuyhtiöiden analyysiä.

Inderesin kommentti 

Kiitokset kysymyksestä!

Mallisalkun Revenion keventämisestä on jo kulunut pari kuukautta, joten pahoittelut viiveestä. Viime kuukausina on tapahtunut paljon, muun muassa olemme kääntyneet Reveniossa jälleen positiiviselle puolelle – ja tietysti tuo meidän kevennys vaikuttaa jälleen jälkeenpäin ainakin kyseenalaiselta, kuten niillä on ollut Revenion kohdalla tapana olla. Tuorein päivitys löytyy täältä ja toisaalta Mikaelin videokommentit täältä. Ja sitten itse kysymykseen…

Inderesillä parhaita asiantuntijoita ovat aina yhtiöitä seuraavat analyytikot, ja Mallisalkku nojaa tietysti ensisijaisesti heidän näkemyksiinsä eri yhtiöissä. Paras tietolähde onkin kyseisen yhtiön analyytikko ja analyytikkoraportit. Tämä vastaus lähtee tästä nyt pahasti tangentille, mutta ehkä asiassa on hyvä huomioida, ettei Mallisalkku myöskään koskaan saa toimia Inderesin suosituksia vastaan. Jos analyytikolla on positiivinen näkemys (osta/lisää) niin Mallisalkku ei voi myydä osakkeita. Sama homma tietysti toisinpäin negatiivisella näkemyksellä. On siis sinänsä jopa todennäköistä, että Mallisalkun >20 %:n tuottotavoite ja analyytikon yksittäisessä osakkeessa hyväksymä tuottovaatimus ovat ristiriidassa, koska noin korkea tuottovaatimus olisi näinä päivinä todella poikkeava. 12 kuukauden tavoitehinnat eivät toki ole suoraan verrannollisia Mallisalkun sijoittaessa lähtökohtaisesti pidemmällä perspektiivillä, mutta suuntaviivoja sieltäkin voi hakea – yli 20 %:n nousuvarat ovat sielläkin harvinaisia, eikä juuri nyt niitä ole yhtään. Ei varsinkaan ns. compounder-yhtiöissä, joista Mallisalkku olisi erityisen kiinnostunut.

Mehän olemme epäilleet jäävämme nykyisessä markkinatilanteessa tuosta Mallisalkun tuottotavoitteesta, mutta hyvinhän tämä on toistaiseksi mennyt. On kuitenkin hyvä huomioida, ettei Mallisalkku (välttämättä) pystyisi tai edes haluaisi myydä osakkeita, vaikkei se näkisi 20 %:n tuottotavoitetta realistisena tulevaisuudessa. Lähtökohtaisesti meidän pitäisi tietysti nähdä, että parempia tuottoja olisi tarjolla muualla. Eikä tässä nyt varsinaisesti ylitarjontaa ole houkuttelevasti hinnoitelluista huippuyhtiöistä. Muuten laittaisimme kyllä mielellämme käteistä töihin. 

Paluu takaisin tangentilta, pahoittelut kiertoreitistä. Tulevaisuuden ollessa aina epävarma olen itse erilaisien skenaarioiden kannattaja, koska niillä voidaan hahmottaa eri mahdollisuuksia. Mukava kuulla, että niistä on ollut apua! Mallisalkku ei kuitenkaan julkaise omia ”skenaariota” Reveniosta tai muistakaan meidän seuraamista yhtiöistä. Voisi mennä sekavaksi, jos Inderesin suunnalta tulisi monia erilaisia näkemyksiä. Erilaisia hahmotelmia (kuten tuo kysymyksesi runko) tietysti voidaan tehdä ja eriävät mielipiteet on tietysti sallittuja, mutta ulospäin on hyvä olla suhteellisen yhtenäinen viesti.

Minä kun seuraan Talenomia ja puuhaan Mallisalkun kanssa, niin pystyn tietysti Talenomin tapausta kommentoimaan. Revenion kohdalla Mikael on taas paras asiantuntija ja paras luomaan skenaariot, ja Mikaelin kynästä tuo viittaamasi yleisluontoinen kommentti myös tuli. Mallisalkkukommentit ovat lähtökohtaisesti tiiviitä ja selvästi suppeampia kuin normaalit analyysit. Revenion analyysissä on kyllä (vuosien varrella) pohdittu arvostusta todella monilta eri kulmilta aina silloisiin ennusteisiin nojaten, ja tuolla aiemmin linkitetyllä videolla oli pohdinta nykytilanteesta.

Ennusteet, näkemykset ja markkinatilanne muuttuvat, ja me täällä pyritään sopeutumaan ja saamaan parhaat saavutettavissa olevat tuotot omaa sijoitusstrategiaamme kunnioittain.

Toivottavasti tämä vastasi edes suunnilleen kysymykseesi! Hairahduin tuossa pahasti sivuraiteille, mutta löysin ehkä kuitenkin takaisin.

Hyviä sijoituksia,

Juha