Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Minkälaisena näette lakialan murroksen ja siinä yhteydessä mahdolliset yritysjärjestelykohteet. Onko kotimainen Fondia alan teknologisena veturina mahdollinen ostokohde kansainvälisille selvästi suuremmille toimijoille?

Inderesin kommentti 

Hei ja kiitos erinomaisista kysymyksistäsi!

Fondian yksi perustajista on kirjoittanut mielestäni ansiokkaasti lakitoimialan digimurroksesta http://www.panostaja.fi/ajankohtaista/juristit-kohtaavat-digitalisaation/ ja tämä kehityskulku on mielestäni todennäköinen.

Digitalisaatio tulee ajan myötä merkittävästi ja pysyvästi muuttamaan lakitoimialaa. Ensinnäkin automaatio tulee tulevaisuudessa hoitamaan yksinkertaiset ja usein toistuvat tehtävät. Tämän myötä prosessit tehostuvat, inhimillisten virheiden määrä pienenee ja palvelun laatu asiakkaan suuntaan paranee. Myös analytiikka ja datan käyttö tehostuvat ja näiden myötä yhä vaikeampia asioita voidaan käsitellä automaattisesti. Juristien rooliksi jää valvominen, suunnittelu ja vaikeiden kokonaisuuksien hahmottaminen.

Digimurroksen myötä juristipalveluiden läpinäkyvyys paranee ja niiden tuottama lisäarvo kasvaa. Osa tästä kasvaneesta hyödystä valuu myös ostajalle, jolloin palveluiden hinta laskee. Luova tuho kiihtyy ja lakipalveluyhtiöt, jotka eivät muutu ja kehitä kilpailukykyään katoavat markkinoilta ja uuteen markkinaympäristöön sopeutuvat valtaavat markkinat. Kehityksen takia yritysjärjestelyt todennäköisesti kiihtyvät, koska yrityskauppa voi olla nopein tapa hankkia uutta teknologiaosaamista.

Nykyisessä tilanteessa en pidä kovin todennäköisenä, että kansainvälinen suuri toimija ostaisi Fondian merkittävällä preemiolla nykykurssiin huomioiden yhtiön arvostustaso. Fondia on panostanut digitaalisiin palveluihin (mm. MyFondia-alusta ja VirtuaaliLakimies) ja se on kertonut investoivansa toimialan digitalisaatioon myös jatkossa. En kuitenkaan näe, että yhtiöllä olisi tällä hetkellä sen kaltaista erityistä teknologiaa, mikä tekisi siitä itsessään erityisen houkuttelevan yrityskauppakohteen. Ennemmin näen, että mahdollisessa yrityskauppatilanteessa Fondian jatkuvilla LDaaS-sopimuksilla ja sen poikkeavalla liiketoimintamallilla on enemmän arvoa ostajille. Fondia toimii kuitenkin hieman eri asiakassegmentissä kuin useat suuret kansainväliset lakitoimialan yhtiöt ja sen liiketoiminta ja kulttuuri ovat niin erilaisia, että integrointi ostavaan yhtiöön voisi olla haastavaa ja synergiaedut voisivat jäädä vähäisiksi.

-Jesse