Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Foorumeilla käsketään olemaan varovainen. Inflaatio nousee ja korot seuraavat, jonka seurauksena osakkeet saattavat laskea merkittävästi. Jos tämä skenaario toteutuisi, niin olisi mielenkiintoista kuulla millaisia hyviä vaihtoehtoja on tätä vastaan suojautua nyt tällä hetkellä.

Inderesin kommentti 

Kiitokset kysymyksestä!

Varmaan riippuu mitä foorumeita lukee ja ketä siellä kuuntelee. Ei tässä nyt yleisesti kauhean varovaisia olla, riippuu toki vähän mitä markkinasegmenttiä katsoo. Toki alkuvuoden euforiasta on palailtu normaalimpaan tunnemaailmaan, kun osakkeet eivät ole menneet pelkästään ylös. Kukapa olisi arvannutkaan, että osakkeet eivät aina vain nouse…

Inflaation ja koron nousuista on toki huolestuttu viime aikoina, ja se on totta, että merkittävä ja kestävä korkojen nousu iskisi kyllä monien osakkeiden arvostustasoihin. Aika monen yhtiön arvostuksia on venytetty urakalla viime vuosina, osittain perustuen juuri nollakorkoihin ja ultrakevyen rahapolitiikan jatkumiseen liittyen.

Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuoli, eli oletuksena on, että myös talouskasvu kiihtyy merkittävästi vuoden edetessä. Erityisesti Yhdysvalloissa, jota nuo korkohuolet pääasiassa koskevat, mutta myös muualla. Talouskasvu vaan tarkoittaisi oletettavasti tuloskasvua ja myös laaja-alaisempaa positiivista kehitystä, kun suurempi joukko pääsisi mahdollisesti kasvuun kiinni koronan oletettavasti väistyessä hiljalleen. Pelkästään korkojen nousu ei siis välttämättä olisi tuhoisa skenaario, varsinkin jos inflaatiopiikki olisi väliaikainen. Jos inflaatiota tulisi ilman suurempaa talouskasvua, oltaisiin pahemmissa ongelmissa.

Mutta varsinaiseen kysymykseen: korkojen nousua vastaan on valitettavasti hankala suojautua ainakaan perinteisillä sijoitustavoilla. Hyviä vaihtoehtoja ei juuri ole. Mallisalkku ei käytä johdannaisia, joten esimerkiksi bondien shorttaaminen tai puttien ostaminen ei käy laatuun - eikä se varmaan ole relevantti vaihtoehto myöskään kovin monelle yksityissijoittajalle.

Yksinkertaisin tapa suojautua on tietysti nostaa käteispainoa, jolloin saa kokonaisriskiä alas ja liikkumavaraa olisi enemmän mahdollisessa laskussa. Käteisen ongelmana on tietenkin aina vaihtoehtoiskustannus, jos tuotot kuitenkin pysyisivät positiivisina. Mallisalkussa on tällä hetkellä noin 15 % käteistä, mikä on kohtuullinen puskuri ja mahdollistaisi uudet sijoitukset, jos ongelmia tulisi. Mielestäni on myös järkevää varmistaa, ettei koko salkku ole korkeimmin hinnoitelluissa ”supertähdissä”, joiden arvostukseen korkojen nousu oletettavasti voimakkaimmin iskisi. Tasapainoinen kokonaisuus kantaa yleensä ainakin kohtuullisesti tilanteessa kuin tilanteessa, vaikka samalla parhaat nousut jäävät varmaan saamatta.

Pakko vielä todeta, että kyllä nuo nollakorot ja huikea määrä likviditeettiä ovat uineet kaikkiin sijoitusluokkiin. Korkosijoituksista saa riskiä ilman tuottoa. Asuntomarkkinat käyvät kuumina ja tuottovaatimukset on painettu siellä todella alas. Muissakin vaihtoehtoisissa riskiä on kyllä pakko ottaa, että voi reaalituottoja odottaa. Hedge-rahastot eivät ole varsinaisesti häikäisseet viime aikoina. Yleisesti riskipreemiot ovat suhteellisen matalia. Eli ei osakkeet olisi todellakaan ainoa omaisuuslaji, joka olisi paineessa, jos korot nousisivat merkittävästi. Osakkeet on pitkään olleet parasvaihtoehto rumiluksien joukossa, eikä tämä välttämättä ole heti muuttumassa. Tietysti patjan alle voi aina kerätä puskuria, ja sen järkevää varsinkin, jos riskiä on kertynyt omaan makuun liikaa. Suurilla instituutioilla tämä on hankalampaa.

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi!

Juha