Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kauppalehdessä 28.3.2021 esitettiin pohdinta, että Mandatum voisi tulla ns. keittiön kautta pörssiin ostamalla joku jo listattu varainhoitotalo: Mandatumin listaaminen olisi helpointa tehdä niin sanotusti keittiön kautta. ”Teknisesti listaus voisi olla helpointa ostamalla jokin pieni ja listattu varainhoitaja.” Listautumismarkkinan käydessä varsin kuumana on myöskin tuotu esille miten kalliiksi listautuminen tulee. Esimerkiksi Nightingalen lähes 10 M € kuluerä heikosti hoidetusta listautumisesta. Millaisia kustannuksia keittiön kautta listaaminen arviolta voisi tuoda, muuta kuin maksettu preemio ostetusta yhtiöstä? Halvin listattu varainhoitaja kun on EAB Group (48 M €) ja kallein eQ 717 M €.

Inderesin kommentti 

Ensinnäkin yrityskaupan tekeminen vaan listautumisen takia on lähtökohtaisesti todella huono idea. Olisi paljon halvempaa ja helpompaa tulla ihan normaalin listautumisen kautta, kun että ostetaan joku omaan toimintoon sopimaton yhtiö vain sen takia, että päästäisi pörssiin. Mandatumin tapauksessa todennäköisesti helpoin tapa listautua pörssiin olisi Sammon jakautuminen. Sampo jakautuisi kahdeksi yhtiöksi (Mandatum ja Sampo) ja osakkeet jaettaisi Sammon vanhoille omistajille. Mandatum ei lähtökohtaisesti tarvitsisi annissa pääomia, eikä Sampo itsekkään tarvitse lisää pääomia (Sampohan vain palauttaisi nämä pääomat omistajilleen osinkoina). Näin ollen tuo jakautuminen voisi olla hyvinkin simppeli tapa. Tullaanko Mandatum näkemään omana pörssiyhtiönä joskus? Mielestäni ei ole ollenkaan pois suljettu skenaario, että Mandatum listattaisiin muutaman vuoden päästä. Todennäköisesti Sampo kuitenkin haluaa ensin kehittää Mandatumin varainhoitoliiketoimintaa, sillä varainhoito on liiketoimintona merkittävästi arvokkaampaa kuin henkivakuutustoiminta (korkeammat kertoimet).

Sitten jos mietitään Mandatumia ja etenkin Mandatum varainhoitoa osana Suomen varainhoitokentän konsolidaatiota. Mandatumin tj Niemesvirta kommentoi asiaa AMwatchille seuraavasti:

Could Mandatum Asset Management consider growing its business through an acquisition later?

"We've always had the take on this matter that if we find a good option for an acquisition we can do it. But by default, we are not a firm which is active in acquisitions," he says, and adds:

"However, in case attractive opportunities for an acquisition come by, we can have a look at them. So our focus is on organic growth, but we do not exclude the possibility of acquiring a smaller business."

Koko teksti luettavissa maksumuurin takaa täältä: https://amwatch.dk/article12787485.ece

Lähtökohtaisesti Mandatum ei varainhoitonsa kasvattamiseksi tarvitse yrityskauppoja, mutta oman arvioni mukaan Mandatum voisi kuitenkin kiihdyttää kasvuaan selvästi yrityskaupoilla. Esimerkiksi eQ olisi ainakin paperilla ihan kohtuullisen hyvä tanssipari Mandatumille. Myös Taaleri oli tätä aiemmin, mutta Aktia-diilin jälkeen ei enää. Kun Mandatum saa myöhemmin finanssivalvonnalta virallisen hyväksynnän perustaa tämän omaisuudenhoitotoiminnan, niin on hyvin mielenkiintoista nähdä minkälaisella tarjonnalla ja suunnitelmilla yhtiö tulee ulos. Tämä tulee kertomaan paljon myös yhtiön roolista tulevassa konsolidaatiossa.

-Sauli