Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Terve! Näin laskupäivänä ei usein auta muu kuin ihailla kuinka komeasti salkun tuotot sulaa. No biggie, tämä kuuluu peliin. Kuten varmaan monet muut pienet sijoittajat, siirrän AO-tilille käteistä joka kuukausi ja sijoitan sen saman tien. Käteistä en melkein ikinä pidä. Tänään mietin että pitäisikö sittenkin olla vaikka 10 prosenttia salkusta käteisenä, sen varalta että tulee näitä laskupäiviä? Samalla mietin että onko sillä edes mitään väliä? Jos tänään salkku olisi 2 prosenttia plussalla, niin se ei olisi harmittanut että olin ostoksilla viime viikolla ja käteispaino on noin nolla prosenttia tällä hetkellä. Kiitos! 

Inderesin kommentti 

Hei,

Emme ole sijoituneuvoja, niin emme tuohon suoraan voi kommentoidakaan. Se riippuu ihan omasta riskinsietokyvystä, kuinka suuri osa omaisuudesta (huom. voihan salkku olla 100 % osakkeissa mutta jos samalla pankkitili pursuaa ja on vaikkapa velaton kämppä, niin tuskin voi koko henk.koht. finanssien osalta puhua isosta osakeriskistä vs. koko omaisuus) pitäisi olla ns.  "turvallisissa" omaisuusluokissa.

Käteisen rooli pienentynee entisestään jos säästää kuukausittain, kun salkkuun tulee uutta rahavirtaa jatkuvasti.

SIjoituskoulussa on yleisellä tasolla kirjoitettu käteisen merkityksestä täällä https://www.inderes.fi/fi/inderes-sijoituskoulu-mika-kateispainon-merkitys-osakesalkussa

Terveisin,

Verneri

Ps. Omalla kohdallani olen havainnut, että pieni käteispositio saa mielen hyväksi salkun nurkassa laskupäivinä, mutta tämä on oma subjektiivinen psykologinen kokemus. Tekemällä ja kokeilemalla oppii vuosien varrella mikä on itselleen sopiva käteispaino eri markkinatilanteissa.