Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Minua on ihmetyttänyt muutamaan otteeseen mm. eri foorumeilla kehutut korkealle nousseen osakkeen alhaiset entry-hinnat, jotka ovat myös jääneet ainoaksi ostoskerraksi. Hyvänä esimerkkinä " Revenio keskihinta 2€/osake". Viimeksi 2013 maaliskuussa olet saanut Reveniota tuohon hintaa. Jos 7,5 vuotta olet katsonut jatkuvaa kasvua, miksi et ole ostanut lisää? Ainoa syy jonka keksin on salkunhallinta, osakkeen osuus salkusta on kasvanut niin suureksi. Toisaalta taas todennäköisesti 7 vuoden aikana olet myös sijoittanut muihinkin kohteisiin ja suuremmalla pääomalla joten alkuperäinen sijoitus on todennäköisesti pienempi kuin muut sijoitukset. Toinen esimerkki on teidän mallisalkku, kerran olette osaneet Reveniota 1,4€:n hintaan, mieletön sijoitus euroissa saati sitten prosenteissa, mutta miksi ei lisää? Ymmärrän, että mallisalkkuunne ette lisää rahaa. Mutta silti, onko kyse vain salkun tasapainottamisesta? Tähän pohdintaan nojaten, mieletön sijoitus on ollut ostaa Reveniota sen yhden kerran 2€/osake, mutta kertooko se sinusta menestyvänä sijoittajan juuri mitään? Sen holdaaminen tähän päivään saakka kyllä kertoo, mutta muuten mielestäni ei. PS. Saa edioita viestiä, toivottavasti tulee se ydin esille.

Inderesin kommentti 

Hei,

Hyvän aiheen nostitkin esille, olen itse miettinyt paljon samaa.

Yksinkertaisin tapa miettiä osakkeiden ostamista on, että joka kerta kun ns. sipaisee laidasta (eli ostaa osaketta) osake täyttää sijoittajan oman tuottovaatimuksen. Vaikka osaketta jo löytyisi salkusta ja se olisi tuottanut muhkeasti, jos tuotto-odotus on silti 20 % vuodessa niin miksipä ei ostaa lisää (tämän prosenttiluvun tilalle kukin lukija voi laittaa oman tuottovaatimuksensa)? Kuten Warren Buffett, joka on sijoitusuransa aikana usein keskittänyt voimakkaasti Berkshiren portfoliota, on retorisesti kysynyt, voiko hyviä asioita olla liikaa? No ei voi, ellei tietysti yksittäisen osakkeen paino nouse salkussa niin suureksi että se alkaa haittaamaan yöunia. Eräs kollegani on sanonut oivallisesti, että jos osakkeen tuottoprosentti salkussa jo ensimmäisinä holdausvuosina kasvaa suureksi se kertoo epäonnistumisesta ostaa lisää, eikä ole siinä mielessä mikään onnistuminen! Tuossa ajatuksessa on viisauden siemen.

Monille sijoittajille keskihinnan nostaminen on psykologisesti vaikeaa. Olet onnekas, jos sinulla ei tätä ongelmaa ole. Yleensä hyvien yhtiöiden osakkeet nousevat ajan myötä, joten keskihinnan nostaminen pitäisi olla signaali onnistuneista poiminnoista. Sen sijaan monet miettivät vain keskihinnan laskemista, mutta markkina ei ole pönttö: jos joku osake vaan laskee, pitäisi alkaa miettimään onko oma käsitys yhtiön tulevaisuudesta sittenkään se oikea näkemys markkinalla...

Mallisalkusta: kyselin Saulilta ja hän tokaisi, että kyllä Reveniota silloin aikoinaan ostettiin useaan kertaan, mutta osakkeen paino nousi sitten pian sen kokoiseksi salkussa että lisää ei ole haluttu ostaa. Tasapainotuskysymys siis. Katsoin vielä Mallisalkun tiliotteista, että Reveniota ostettiin neljä eri satsia.

Terveisin,

Verneri