Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

First North -listatuista viisi on markkina-arvoltaan yli 100 miljoonaa euroa (tätä kirjoittaessa). Helsingin pörssin päälistalta löytyy runsaasti yrityksiä, joiden markkina-arvo on tätä pienempi. Mikä pitää First North -"jättejä" poissa pörssin päälistalta,? Esimerkiksi Verkkokauppa.com on ollut FN-listalla jo vuosia.

Inderesin kommentti 

Hei,

Keskeinen este First Northilta päälistalle siirtymiselle on yleensä kirjanpitokäytännöt. FN:llä yhtiöt saavat olla suomalaisessa FAS-kirjanpidossa, kun taas päälistalla sinun on pakko olla IFRS-kirjanpidossa. Tämä on monien pienten yhtiöiden prosesseille merkittävä muutos ja IFRS-siirtymät ovat monessa tapauksessa osoittautuneet yllättävän raskaiksi. Toinen yleinen syy FN:n suosimiselle liittyy kustannuksiin. FN:n vuosikustannukset ovat selvästi päälistaa matalammat (mm. pörssin maksut, raportointiin liittyvien velvoitteiden kulut etc.).

Vaikka päälistalle siirtyminen ei ole mikään itseisarvo, on isossa kuvassa kuitenkin selvää, että FN:ltä siirrytään päälistalle yhtiön ollessa riittävän suuri. Päälista tarjoaa selkeitä etuja suhteessa FN:ään, joista merkittävimmät ovat todennäköisesti kasvanut näkyvyys, parempi vertailtavuus eri yhtiöiden välillä ja yhä laajempi potentiaalinen sijoittajajoukko (useilla instituutioilla rajoituksia FN-yhtiöiden ostoihin).

FN:ltä on Suomessa siirtynyt useita yhtiötä päälistalle (mm. Siili, Taaleri ja Hoivatilat) ja uskon, että tulemme näkemään siirtymiä myös jatkossa. United Bankersilla on parhaillaan menossa hanke siirtymiseksi IFRS:ään ja arviomme mukaan yhtiö tulee hyppäämään päälistalle heti, kun tämä hanke saadaan maaliin. Myös VMP on avoimesti kertonut, että se tutkii päälistalle siirtymistä Smile-yritysoston jälkeen ja uskon, että VMP tulee siirtymään päälistalle seuraavan 12kk aikana. Myös Verkkokauppa.com olisi valmis päälistalle (siirtyivät IFRS-kirjanpitoon jo vuosi sitten) ja en yllättyisi, jos yhtiö siirtyisi päälistalle ensi vuoden aikana.

-Sauli