Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Usein kuulee sanottavan, että korkotason nousu kasvattaisi korkokatetta ja tätä kautta vaikuttaisi positiivisesti pankkien tuloskuntoon. En kuitenkaan ole nähnyt kenenkään avaavan tätä yhteyttä tarkemmin. Eikö ohjauskoron nousu vaikuta samassa suhteessa sekä talletuksiin että pankin myöntämien lainojen korkoon?

Inderesin kommentti 

Kiitos kysymyksestäsi

Erityisesti negatiivisten korkojen myötä (pankkien välinen Interbank-korko, Euroalueella esimerkiksi Euribor) pankkien ottolainauskorko (talletuksille ja lainoille maksettavat korot) ja antolainauskorko (pankkien saamat korot niiden myöntämistä lainoista) eivät liiku samassa suhteessa. Pankit käytännössä joutuvat maksamaan talletuksille korkoa tai talletuskorko on vähintään 0 %, vaikka korkotaso on negatiivinen ja antolainauksen korkotuotot ovat laskeneet. Jos tämä korkotaso nousisi nykyisestä esimerkiksi keskuspankin ohjauskoron noston myötä, niin antolainauksen korkotuotot todennäköisesti nousisivat, mutta talletuksille maksettavat korot eivät samassa suhteessa eli ns. spread kasvaisi ja pankkien korkokate kasvaisi.

T: Jesse

Editoijan lisäys. Sijotuskoulussa on artikkeli, miten pankit toimii, kannattaa vilkaista! https://www.inderes.fi/fi/miten-pankit-toimivat-rautalangasta-vaantaen

T. Verneri