Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Ylläoleva kysymys nousi mieleeni nyt keväällä, kun mm. Thyssenkrupp aikoo myydä kannattavan hissitoimintansa kattaakseen terästeollisuuden tappioita. Kotimaasta Stockmann oli ennen koronaa vastaavassa tilanteessa, jossa tarkoituksena oli myydä (voitollinen) Lindex. Näkeekö yritysjohto enemmän potentiaalia näissä tappiollisissa toiminnoissa, vai mistä on kyse? Henkilökohtaisesti, jos ajattelen minulla olevan kaksi hanhea: toinen joka munii kultamunia ja toinen joka vain pask*o lattialle, ei kauheasti tarvitse miettiä kumman laittaisin lihoiksi.

*Ylläpidon suorittamaa sensurointia

Inderesin kommentti 

Lähtökohtaisestihan yritysjohdon (hallitus+johtoryhmä) tehtävänä on maksimoida osakkeenomistajien varallisuus ja päätökset pitäisi tehdä tämän pohjalta. Tässä mielessä olisi loogista kuvitella, että huonoista osista eroon hankkiutuminen ja hyviin keskittyminen olisi fiksuin ratkaisu. Tosi elämässä tilanne on kuitenkin huomattavasti monimutkaisempi. Näistä tappiollisista toiminnoista voi olla todella vaikea irtaantua ja yhtiölle jää käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi myydä parempia osiaan. Esimerkiksi Stockmannin tapauksessa tappiolliselle Retail-yksikölle tuskin olisi löytynyt ostajaa millään hinnalla. Alasajo maksaisi pitkien vuokrasopimusten sekä varaston johdosta todella paljon ja Stockmann-konsernilla ei olisi tähän varaa ilman osien myyntiä. Näin ollen esim. Stockmannin tapauksessa Lindexin (tai kiinteistöjen) myynti oli itseasiassa ainoa vaihtoehto.

On totta kai myös mahdollista, että yhtiön johto näkee heikosti kannattavissa osissa merkittävää tulevaisuudenpotentiaalia ja kokee niihin panostamisen osakkeenomistajien varojen parhaaksi käytöksi.

Ei ole myöskään mahdottomuus, että hallituksen/johdon päätöksentekoon vaikuttavat myös pehmeämmät asiat (esimerkiksi yrityksen historia). Esimerkiksi Nokiassa päätöksentekoon vaikutti 2008-2012 selkeästi erilaiset pehmeät asiat (Siilasmaan ja Ollilan kirjat antavat aika hyvän kuvan tästä).

Stockmannin tapauksessa oma arvioni on, että päätös pitää sitkeästi kiinni tappiollisesti tavaratalotoiminnasta johtuu osin kaikista näistä tekijöistä.

-Sauli