Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Hyvät Inderesin ongelmanratkojat, Useammasta tuutista tulee viestiä, että osakemarkkinat ovat nyt kalliit ja jonkinlaista korjausta olisi odotettavissa. Omassa salkussani pystyn perustelemaan jokaisen osakkeen vähintään semihyvin, joten myyntikohteiden valinta on vaikeaa. Käteistä salkussani ei kuitenkaan ole mielestäni tarpeeksi, jotta pystyisin hyödyntämään dippejä. Voittajia ei tekisi mieli myydä, sillä voittojen pitäisi antaa juosta. Tappiollisten myynnistä saisi veroetua, mutta monet ovat syklisiä ja voivat tehdä comebackin. Millä kriteereillä lähtisitte siis myymään osakkeita salkussanne käteisen kartuttamiseksi?

Inderesin kommentti 

Hei,

Inderes ei ole sijoitusneuvoja, mutta voin kommentoida yleisesti käteisestä. Toivottavasti sinä ja muut lukijat saatte tästä iloa irti.

On totta, että pörssi on paikoitellen kallis (nostettakoon tikun varteen mm. teknologia, defensiiviset ja kasvuosakkeet), mutta kokonaisuutena esimerkiksi Helsingin pörssiä voisi kuvailla melko neutraalisti hinnoitelluksi. Näyttää siltä, että emme siis ole kuplassa kuten juuri podissa puhistiin Juhan kanssa https://www.inderes.fi/fi/videot/inderespodi-87-miten-kuplat-syntyvat-16...

Jos huomioi ultramatalat korot, näyttää osakkeet paikoitellen jopa edulliselta.

Tästä pääseekin käteiseen. Ennen kuin myy omia hyviä yhtiöitä salkusta (tottakai käsitys hyvästä yhtiöstä on hieman subjektiivinen), on hyvä kysyä itseltään seuraavia kysymyksiä:

-Minkälainen tuotto-odotus nykyisillä osakkeilla on? Jos se on edelleen ok, miksi myydä? Myynneistä seuraa veroja ja transaktiokuluja, sijoittajan tuottojen pahimmat viholliset. Jos tuotto-odotus on mennyt huonoksi osakkeiden rajun nousun takia, on keventely perustellumpaa. Luonnollisesti tällöin pitää sijoittajalla olla jonkinlainen käsitys osakkeen tuotto-odotuksesta. Tämän muodostamiseen auttaa mm. meidän analyysit tai Sijoitusfoorumi.

-Onko näille rahoille parempaa kohdetta tiedossa? Jos on, voihan sitä harkita siirtävänsä painoa muista osakkeista uusiin kohteisiin. Jos ei ole, niin miksi myydä?

-Ultralaadukkailla firmoilla on "optionalisuutta", eli ns. kyky vetää kani hatusta. Se kortti kannattaa muistaa niiden osakkeiden näyttäessä kroonisesti kalliilta. Se ei tarkoita silti sitä, että mikä tahansa arvostus on näille tähtiosakkeille ok. Analyytikot ei tällaisia kaneja mallinna, mutta sijoittaja voi istuessaan kyydissä ihan hyvin ottaa huomioon tuon mahdollisuuden. Tämän optionaalisuuden vastapuolena kannattaa myös muistaa, että negatiiviset ylläykset osuvat korkeasti hinnoitelluihin osakkaisiin myös rumasti kun kertoimet rysähtää. Auts!

-Miltä näyttää tulevaisuuden säästöt? Monet meistä tavallisista säästäjistähän säästää kuukausittain lisää rahaa salkkuun. Mietin itse usein, miltä salkun käteistilanne näyttäisi vuoden päästä jos säästän joka kuukausi X summan rahaa salkkuun. Toisin sanoen, sen sijaan että keventäisi omia voittajiaan niin mitä jos vain ostaa säästetyllä rahalla potentiaalisia uusia kohteita tai antaa käteispainon kasvaa hissukseen säästöjen myötä.

-Ennustaminen koko markkinan tasolla on mahdotonta. Dippejä tulee tämän tästä, mutta milloin ja millä syvyydellä ei tiedä kukaan etukäteen. Käteispainon nostaminen dippiä ennakoiden haiskahtaa hieman koko markkinan ajoittamisyritykseltä. Se tuskin tuo messeviä tuottoja pitkässä juoksussa, vaikka säkällä jotkut onnistuvat siinä joskus. Mitä jos sen sijaan kääntäisi asian niin päin, että antaa käteispainon määräytyä "luonnollisesti" sijoituspäätösten kautta. Jos omat osakkeet tuntuvat kalliilta ja niiden tuotto-odotus on mennyt liian heikoksi, voi keventää. Jos ei löydy mitään ostettavaa omiin kriteereihin, alkaa salkkuun kertyä käteistä keventelyistä, osingoista ja lisäsäästöistä automaattisesti. Täten ei edes yritä määrittää salkulle käteispainoa, vaan antaa syntyä sen toista kautta. 

-Hyvä käteisen määrä on osin yksilöllistä. Toiset meistä tykkäävät vähemmästä riskistä, kuin toiset. Mikä on sitten kullekin se oikea käteis- tai osakepaino selviää vasta tekemällä ja kokemuksella.

-Käteinen ei ole kuuma peruna suussa. Warren Buffett on hyvin todennut, että käteinen on optio eli mahdollisuus tehdä asioita, tai jättää tekemättä. Se ei "eräänny".

-Amerikkalainen sanonta "katkaise tappiot ja anna voittojen juosta" on hyvä mutta monille vaikea nyrkkisääntö toteuttaa. Tätäkin kannattaa miettiä, ennen kuin keventelee voittajiaan.

-Howard Marks puhuu usein "kalibroimisesta" eli salkun säätämisestä hissun kissun. Dramaattiset liikkeet eivät usein mene putkeen, joten niitä kannattaa välttää.

Tässä muutamia ajatuksia. Hyvää joulua toivottaen,

Verneri