Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Mitä tavoitehinta tarkoittaa? Mikä on osto- ja lisää -suositusten välinen ero? Entä vähennä ja myy -suositusten välinen ero? Miksi Inderes antaa vähennä-suosituksen, vaikka kurssi on tavoitehintaan selvästi alhaisempi?

Inderesin kommentti 

Hei,

Erinomainen kysymys!

Tavoitehinta on nimensä mukaisesti hinta, jossa analyytikko näkee osakkeen olevan 12kk päästä. Huomaa, että nimenomaan 12kk päästä ja että tavoitehinta usein elää uuden informaation myötä. Esim. lähes pääsääntöisesti aina tavoitehinta päivittyy yhtiön kvartaalitulosjulkistuksen myötä.

Suosituspolitiikka tulee vuorostaan tavoitehinnan ja osakkeen nykykurssin välisestä erotuksesta.

osta >15 %

lisää 5-15 %

vähennä - 5-5 %

myy < -5 %.”

Eli mikäli esimerkiksi osakkeen hinta on 8 euroa, mutta analyytikon tavoitehinta 10 euroa, antaisi analyytikko osta-suosituksen, sillä nousuvaraa olisi +25 % eli reilusti yli +15 % nousuvaran, joka on osta-suosituksen kriteeri. Lisää-suositus pitäisi tulla, kun vastaava potentiaali on 5-15 % ja vähennä-suositus osakkeen ollessa tavoitehinnassaan.

Suositukset ovat yleisiä. Aina kannattaa lukea analyysi suosituksen takana. Kokeneemmat lukijat ovat varmaan jo huomanneetkin, että esimerkiksi jokaisen vähennä-suosituksen takana on hieman eri nyanssi. Tai, esimerkiksi joskus myy -suositus on ns. ”huutava juokse karkuun” -suositus, joskus lähinnä toteamus kalliista osakkeen hinnasta. Eli, isoimman ilon tavoitehinnoista ja suosituksista saat, kun luet analyysia ja katsot videot missä analyytikot kommentoivat analyysiaan. Pelkän suosituksen katsominen ei vie kovin pitkälle eikä riitä perusteeksi sijoituspäätöksen tekoon.

Miksi suositus on joskus ristiriitainen suosituspolitiikkaan nähden?

Suosituksen tai tavoitehinnan muutos vaatii aina analyytikolta yhtiöraportin. Premium-jäsenet näkevät raportin ja Free-jäsenet näkevät aamukatsauksessa yhteenvedon muutoksesta. Lyhyen välin kurssimuutosten vuoksi suosituksia ei usein muutella ilman suurempia uutisia, vaikka ylempänä olevan perusteella näin voisi olettaa tapahtuvan. Tavoitehinnan muutos täytyy myös ilmoittaa kaikille sijoittajille samanaikaisesti. Joskus kurssi heiluu jatkuvasti tavoitehinnan rajamailla. Silloinkaan ei ole järkevää vaihtaa suositusta, sillä haluamme sijoittajien tekevän rahaa suosituksilla pitkässä juoksussa. Emme halua heidän maksavan jatkuvia kaupankäyntikuluja välittäjälle.

Yrityksellä voi olla parin viikon päästä edessä esimerkiksi tulosjulkistus tai jotain muuta merkittävää tiedotettavaa. Tällöin analyytikko odottaa mieluummin tätä uutta informaatiota, tekee muutoksia analyysiin sen pohjalta ja muokkaa vasta sitten tavoitehintaa ja suositusta, mikäli on tarpeen. Tämän lyhyen odotusperiodin aikana osake saattaa merkittävästi erota tavoitehinnasta, mikä saa pörssikurssit näyttämään ristiriitaisilta suositusten kanssa.

Jos yhtiö on todella hyvä pitkän aikavälin sijoituskohde, mutta hinta karkaa hieman ylös, voi analyytikolla olla vaikea kääntää suositusta vähennä-puolelle, vaikka osake olisi tavoitehinnassa tai hieman yli. Parhaat yhtiöt luovat toiminnallaan koko ajan omistaja-arvoa, mikä nostaa niiden arvoa. Silti suositusta vaihdetaan aina, mikäli nämä erkanevat täysin toisistaan. Parhaallakin yhtiöllä voi olla myy-suositus, mikäli hinta karkaa liian korkealle ja vastaavasti huonoimmallakin yhtiöllä osta-suositus, jos markkinat eivät anna sille mitään arvoa.

Terveisin,

Verneri

Ps. Sijoituskoulun artikkelista löytyy lisää tietoa aiheesta https://www.inderes.fi/fi/sijoituskoulu-inderesin-tavoitehinnat