Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Nokian ja Huawein kilpailutilanne

Inderes Q&A 27.03.2019 19:23 Nokia

Hei! Omistan Nokiaa ja olenkin seurannut melko aktiivisesti uutisia Nokiasta sekä sen kilpailijasta Huaweista. Nokialle selkeänä etuna markkinaosuudesta kilpaillessa on turvallisuuspoliittisessa näkökulmassa noussut sen luotettavuus. Huaweilla tilanne on päinvastainen melko isojenkin markkinoiden säätelijöiden karsastaessa Huaweita sen poliittisista kytköksistä johtuen. Huawein etuna taasen on mahdolliset teknologiset edut 5G-teknologiassa, jotka ovat nousseet jo pari kertaa esille Inderesin julkaisuissa ja muussakin keskustelussa. Kysymykseni onkin, että kumpi painaa vaakakupissa enemmän turvallisuus vai teknologiset edut, kun aletaan kilpailemaan markkinaosuuksista 5G-markkinalla? Lisäksi miten se, että Nokia on investoinut voimakkaasti Yhdysvaltoihin ja Huawei mielletään aasialaiseksi toimijaksi, vaikuttaa markkinaosuuksien saamiseen? Nokia hyötyy varmasti investoimisesta jenkkeihin Yhdysvalloissa, mutta sulkeeko Yhdysvaltoihin investoiminen Nokian Aasian markkinoilta, kun Yhdysvaltojen politiikka on ärsyttänyt tiettyjä maailmankaupan osapuolia? Minua huolestuttaa se, kuinka tämä voisi näkyä Nokian markkinaosuudessa 5G-markkinoilla muualla kuin Yhdysvalloissa.

Inderesin kommentti 

Vaakakuppia on vaikea kallistaa teknologian ja turvallisuuden välillä, koska verkkomarkkinan kilpailussa nämä molemmat tarvitaan jo pääsylippuina peliin. Sen voisi yleisellä tasolla sanoa, että Huawein teknistä etumatkaa toki tasoittaa yhtiön ympärillä vellovat turvallisuushuolet tällä hetkellä. Jos luottamusta ei ole, niin markkinalle ei ole asiaa vaikka teknologia olisi kuinka hyvää (kuten Yhdysvalloissa yhtiölle on käynyt).

Nokian Yhdysvaltoihin tekemien panostusten ei mielestäni voida katsoa laajemmin sulkevan yhtiöltä potentiaalista bisnestä Aasian markkinoilta, mutta Kiinan markkinan (n. kymmenys liikevaihdosta) markkinaosuuksien osalta huolesi on toki aiheellinen (Kiinan markkina on jo nyt pitkälti Huawein ja ZTE:n dominoima). Muilla Aasian tärkeimmillä markkinoilla (mm. Japani, Korea, Intia) Nokian asema on hyvä. Nokian Kiinan markkinan asemaa olennaisempi riski liittyy siihen, että kauppasota eskaloituu Yhdysvaltojen toimilla Huaweita vastaan, mihin Kiina reagoi asettamalla vastatoimia Yhdysvaltalaisia teknologiayhtiöitä vastaan. Tämä voisi aiheuttaa koko teknologiasektorin arvoketjuun merkittäviä häiriöitä, jotka vaikuttaisivat laajalti koko verkkomarkkinaan ja sitä kautta aiheuttaisi painetta myös Nokian osakkeeseen. Jos jostain haluaa olla huolissaan tilanteessa Nokian kannalta, on tämä ehkä päällimmäinen asia =)

Terveisin,

Mikael