Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Nokian moukaroitu kurssi - miksi?

Inderes Q&A 02.04.2019 12:29 Nokia

Nokiaa on nyt lähes viikon päivät juntattu alaspäin, miksi ihmeessä? Ketä ovat päämyyjinä (ja ostajina) toimivat Anot? Miksi Anot toimivat noin, ostavat itseltään ja myyvät itselleen? Onko kyse kurssimanipulaatiosta, jossa Nokian kurssia ohjataan vain haluttuun suuntaan, jotta saadaan itselle etua? Ketä nämä salaperäiset Ano-tahot ovat? Vai onko tällainen lähes -10% lasku viikossa todella perusteltu tilanteessa, jossa laskun alkusyy pohjautui virheelliselle tulkinnalle Alcatel-riskistä (ja jonka Nokia korjasi, tosin ihan liian myöhään ja ihan liian ylimalkaisesti) ja Nokian bisnes näyttää entistäkin herkullisemmalta (eilen uutinen, että Ericssonilla 16 5G-kauppaa vs Nokialla 30, Nokian 5G voidaan asentaa kilpailijoiden 4Gn päälle, ja tänään raportoitiin uusista Huawei-hankaluuksista mm. Britanniassa)? Kuinka pitkään eurooppalaisten operaattorien on järkevää venyttää 5G-päätöksiään tilanteessa, jossa Huawein yllä on suuria ja aikataulultaan epäselviä varjoja, samalla kun Nokian 4G-5G-yhteensopivuusilmoituksen myötä poistui Huawen vaihtoon liittyvä ongelma, ts. ei ole enää tarvetta repiä vanhoja Huawein verkkoja pois uuden tieltä? Yritysasiakkaisiin kohu vaikuttaa varmasti, mutta luulisi, että valveutuneet kuluttajatkin alkavat karsastaa Huaweita käyttäviä operaattoreita, joten miksi ihmeessä operaattori ottaisi riskin pilata bisneksensä valitsemalla Huawein? Terveisin nimimerkki "myynkö taloni, autoni, veneeni ja vaimoni Saudi-Arabiaan ja ostan Nokiaa?"

Inderesin kommentti 

Hei!

 

Ensiksi vastauksena viimeiseen kysymykseen, Nokian osake ei koskaan ole niin halpa, että itselle rakkaista asioista kannattaisi sen takia luopua :)

Itse en seuraa päivätason kaupankäyntiä yhtiössä ja suosittelen keskittämään energian yhtiön liiketoiminnan arviointiin, joka viime kädessä määrittää osakkeen arvon. Omistajarakenteen muutokset kuukausitasolla voivat olla joskus kiinnostavia, ohessa Nokiaa eniten alkuvuoden aikana myyneet omistajat (listassa yksi hieman isommin myyntilaidalla ollut omistaja):

En usko, että yksittäisellä ratkaisulla (4G-5G) pystytään Huaweita käyttävien operaattoreiden kaikkia huolia ratkaisemaan monimutkaisessa Huawei-sotkussa. Verkoissa kyseessä on niin komplekseja kokonaisuuksia, että Huaweista irtautuminen tulisi joka tapauksessa maksamaan operattoreille satoja miljoonia ja veisi valtavasti aikaa. Eri verkkotoimittajien teknologioiden yhteensopivuuksien kehittäminen ei sinänsä ole mitään uutta markkinalla, se on toki yksi kilpailutekijä ja operaattorit kovasti painostavat laitevalmistajia kehittämään yhteensopivuuksia.

Nokian lyhyen tähtäimen näkymä on heikko ja osakemarkkinoilla ollaan edelleen odottavalla kannalla yhtiön suhteen. Raju reaktio Alcatel-Lucentin sisäiseen tutkintaan kertoo, että markkinoiden luottamus Nokiaa on edelleen heikko. Luottamus todennäköisesti palautuu, kun yhtiöltä saadaan kovia lukuja syklin käänteestä. Omistajilta vaaditaan kärsivällisyyttä pitää katseet muutama vuosi eteenpäin.

T. Mikael