Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Öljyn hinnan lasku ja öljy-yhtiöt

Inderes Q&A 30.03.2020 13:31

Uutisointi ja analyysit luonnollisesti keskittyvät tällä hetkellä pandemiaan ja sen seurauksiin. Mielestäni hieman vähemmälle on jäänyt samaan aikaan osuneet OPEC:in erimielisyydet tuotantomääristä ja sen seurauksena öljyn hinnan romahtaminen. Taustalla myös piilee ilmeisesti halu kurittaa liuskeöljytuottajia (erityisesti USA), joiden kustannusrakenne on korkeampi ja jotka sitä kautta sietävät heikommin alhaista öljyn hintaa. Minua kiinnostaisi kuulla näkemystä tämän hetken isoista öljy-yhtiöistä (kuten Exxon, Shell) ja miltä niiden tulevaisuus näyttää. Sivujuonteena ja Foorumin energia-alan kehitys -keskustelun alullepanemana, minkälaiset on näiden suurten öljyalan jättiläisten panostukset uusien energiaratkaisujen kehittämiseen. En voi kuvitella, että siellä seurattaisiin isoja trendejä tekemättä mitään panostuksia tulevaisuuteen.

Inderesin kommentti 

Hei,

Valitettavasti nuo suuret öljyjätit, tai ala yleensäkään, ei ole Inderesillä seurannassa. Emme yleensä kommentoi yhtiöitä, joita emme seuraa ellei niillä ole välittömiä vaikutuksia seuraamiimme yhtiöihin. Käsittääkseni isoilla nimillä kuten Exxon ja Chevron strategiat poikkeavat melkoisesti. Painetta muutokseen on monelta, ei vähiten sijoittajien suunnalta, se on selvä. Mm. McKinseyllä ja Deloittelta löytyy yleisiä raportteja ja katsauksia alan haasteista. Yhtiöiden sijoittajasivuilla on materiaalia, miten ne hakevat vastausta tulevaisuuteen.

Öljyn hintaan iskee myös nyt kysynnän romahdus, kun taloudet hyytyvät koronakaranteenien takia. En ole varma, oliko yksikään öljy-yhtiö varautunut nykyiseen öljyn hintaan. Tuskin.

Pahoittelut, kun tämän tarkempaa vastausta en pysty antamaan.

Terveisin,

Verneri