Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Olkiluoto 3 ja UPM

Inderes Q&A 20.01.2021 15:01 UPM

Miten UPM:n tulokseen vaikuttaa jos/kun tämä pitkä projekti lähitulevaisuudessa alkaa jauhamaan sähköä? Projektihan toimii omakustanneperiaatteella eli UPM saa sähköä omakustannehintaan jonka se voi sitten myydä. Onko arvioita paljonko tämä omakustannehinta on ja mikä on sen tulosvaikutus?

Inderesin kommentti 

Moi,

UPM ei ole antanut tarkkoja tietoja asiasta ulos. Q3’17:n sijoittajapuhelussa yhtiö kuitenkin kertoi, että sen hetkisellä futuurikäyrällä tuloskontribuutio Olkiluoto 3:sta olisi ollut negatiivinen (ts. Mankala-periaatteen mukainen omakustannushinta olisi ollut sähköstä saatavaa hintaa korkeampi). Lokakuussa 2017 ja vuonna 2017 Suomen spot-markkinan aluehinnat olivat karkeasti tasolla 30 €/Mwh. Tuon pohjan ja ydinvoiman tuotantokustannuksista saatavilla olevien tietojen pohjalta arvioisin, että sähkön hinnan pitäisi olla karkeasti 35 €/Mwh, jotta Olkiluoto 3:n suora kontribuutio UPM Energyn tulokseen olisi positiivinen heti voimalan startista.

Viime vuosina sähkön spot-hinnat ovat heiluneet Suomessa tasolla 30-40 €/Mwh eivätkä Pohjoismaiden futuurit mitään valtavaa hinnan nousua näytä lähivuosille ennakoivan. UPM:n ennusteissamme vuodesta 2022 alkaen Olkiluoto 3:n suora tuloskontribuutio on tältä pohjalta lievästi negatiivinen. Lisäksi on toki huomioitava, että Olkiluoto 3:n käynnistymisellä voi olla laajempia dynaamisia vaikutuksia Suomen sähkömarkkinan kysyntä/tarjonta-kuvaan ja siten hinnoitteluun sekä sitä kautta koko UPM Energyn tulostasoon.

t: Antti