Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Hei! Kuten moni lukijanne, säästän palkkatuloista rahastoihin ja osakkeisiin. Tällöin tulosten vertaaminen indeksikäppyrään on vähän pulmallista. Mietin miten voin seurata kehitystäni (tai sen puutetta) sijoittajana niin, etten sorru sen enempää itseruoskintaan käyttämällä liian ankaraa menetelmää, enkä toisaalta itsepetokseen käyttämällä liian löperöä menetelmää. Oman arvosalkkuni kehitys vuodesta ’15 on niin masentava, että olen käyttänyt vähän luovuutta ja rakentanut kolme menetelmää, (a), (b) ja (c). (a) Lasken sijoitussummalla painotetun keskimääräisen CAGR-prosentin, jolloin 25k salkun tuotto ei vielä mene piloille ensimmäisten pienten ostosteni suhteessa valtavista välityspalkkioista. Poistan laskelmasta numeroita sekoittamasta ajallisesti äskettäin tehdyt ostokset, jotka ovat ”tuottaneet” plus tai miinus 1000% p.a. tai muita ääriarvoja. Tällä menetelmällä saan hyvän mielen ja kovat tuottoprosentit. (b) Lasken kontrafaktuaalisen salkun, joka sijoitti samat summat samoina päivinä kuin todellinen salkkuni, mutta sijoitti ne Nordnetin Suomi-indeksirahastoon. Näin siksi, että vaikka laskelman voi tehdä käyttämällä vaikka OMXH25-indeksin pistelukua, tuota pistelukua ei voi ostaa. Tosielämässä voin ostaa rahastoja tai indeksi-etf-tuotteita, ja niiden hintakehityksessä on pieniä eroja. Tällä menetelmällä voin todeta, että ähäkutti, olisi pitänyt sijoittaa indeksirahastoon. (c) Kolmas ja brutaalein tapa on, että lasken ensin paljonko olen kaikkiaan sijoittanut rahaa, ja vähennän summasta uudelleensijoitetut osingot. Sitten lasken toteutuneen CAGR:in niin, että tämä on pääoma sijoitusjakson alkuhetkellä, ja salkkuni markkina-arvo on pääoma sijoitusjakson lopussa. Tällä menetelmällä minua alkaa itkettää. Neljäs, harvoin käyttämäni ja masokistinen tapa on katsoa Nordnetissä, miten salkun kehitys suhteutuu OMXHGI-indeksiin. Tällä menetelmällä itku pääsee jo ihan oikeasti. Huippusijoittaja saa hyviä tuloksia millä mittarilla tahansa, mutta mikä teistä on tavikselle fiksu tapa verrata omia tuloksia tarjolla olevaan indeksituottoon?

Inderesin kommentti 

Hei,

Ikävä vastaus on, että kyllä tuo Nordnetin tarjoama OMXH GI:hin vertaava käppyrä on rehellisin (siitä voi lukea täältä lisää https://www.nordnet.fi/faq/4202-miten-nordnet-tilini-tuotto-ja-markkina-...). Vertailundeksejä voi vaihtaa, mutta jos sijoittaa lähinnä Helsingin pörssiin OMXH GI varsin relevantti ja osuva vertailuindeksi. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, kuten Paasikivi lainaili aikanaan.

Ideahan vertailuindeksissä on kertoa, paljon sijoittaja saisi vain sijoittamalla indeksirahastoihin ja onko siten kaikki se vaivannäkö osakepoiminnassa sen arvoista. Mutta, monelle sisältyy tähän harrastukseen muitakin arvoja ja ulottuvuuksia. Esimerkiksi yhtiöiden omistaminen, niiden tutkiminen ja taloudesta oppiminen on itsessään hyödyllistä. Parempi yrityssektorin ja talouden tunteminen kasvattaa henkistä pääomaa, mistä on paljon iloa muualla elämässä. Ei sijoittamisessa ole kyse vain rahasta. (Tai jos jollekin on, voi painua Goldman Sachsille töihin tekemään niitä satatuntisia viikkoja). 

En tiedä ikääsi enkä voi antaa suoraa sijoitusneuvontaa. Sijoittaminen on marathon-laji ja kuuden vuoden heikot tuotot ei vielä tarkoita paljoa pitkässä pelissä, jos sijoittaja sijoittaa kymmeniä vuosia. Ei pidä olla myöskään liian ankara itselleen: ei tästä pitäisi olla elämä kiinni ja jos on, pitää tarkastella uudelleen omia arvojaan.

Tämä voi olla hyvä tilaisuus reflektoida, sopisiko itselleen paremmin edulliset ETF:t. Tai onko omassa osakepoiminnassa kenties otettu liikaa riskiä? Yksinkertaisesti vääriä yhtiöitä? Liikaa klassista arvosijoittamista tai peräpeiliin tuijottamista? Hötkyilyä? Treidaamista?

Toivottavasti tästä vastauksesta oli iloa.

Terveisin,

Verneri

Ps. Monilla sijoittajilla on viimeiseltä vuodelta aivan naurettavia tuottoja. Ne ei todellakaan kuvaa sitä normaalia tuottoa, mitä pörssi antaa. Ei pidä liikaa verrata muihin. Tämä on yksilölaji ja on paras verrata vain tämän päivän itseään sijoittajana eiliseen. ;-)