Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Onko Lehdon peli pelattu?

Inderes Q&A 22.05.2019 15:50 Lehto

Huomaan, että innovatiivinen ja viime vuosina erittäin kannattava rakennusyhtiö Lehto onkin muuttunut hyvin jyrkässä kulmassa putoavaksi ja katastrofaalisen heikoksi sijoitukseksi. Näin siitä huolimatta, että analyytikot kehottivat jatkuvasti piensijoittajaa lisäämään osaketta salkkuun. Onko osakkeen hinnassa jo riski koko firman nurin menosta? Mitkä olisivat yhtiön keinot velkaisuutensa pienentämiseksi ja yleensäkin toiminnan turvaamiseksi, mikäli yhtiö ajautuisi kuilun partaalle?

Inderesin kommentti 

Hei ja kiitos kysymyksestä,

Lehtoa on lyöty kovalla vasaralla maanrakoon osakemarkkinoilla ja myöskin ihan syystä. Hinnoittelu on tällä hetkellä alhainen, mutta yhtiön todellisen suoritustason löytäminen on vielä hakusessa. Tappiollinen vuosikaan ei ole poissuljettu vaihtoehto.

Paluu normaaliin, edes 5 %:n liikevoittomarginaaliin saatikka sitten lähemmäs 10 %, vaatii yhtiöltä isoja näyttöjä. Lisäksi markkinaolosuhteiden täytyy parantua merkittävästi, sillä nyt on nähty, ettei Lehdon konseptit ole immuuneja markkinan alamäelle.

Jos osaketta hinnoiteltaisiin täysin konkurssiin, olisi osakekurssi lähempänä nollaa, mutta pidämme konkurssia vielä kuitenkin kaukaisena Lehdon tapauksessa. Tappioiden jatkuminen seuraavien kvartaalien aikana laittaisi kuitenkin painetta myös taseen puolelle, missä velkaantuneisuus on noussut ja omavaraisuusaste pienentynyt, kuten jo totesittekin. Taseessa on kuitenkin hyvin paljon valmistuvia ja jo myytyjä asuntoja vaihto-omaisuudessa, jotka tuloutuvat yleensä loppuvuonna, eikä ensimmäisen kvartaalin taselukuihin kannata kiinnittää vielä niin tarkkaa huomiota. Velkaantuneisuutta yhtiö voi pienentää juuri myymällä asuntojaan. Pahimmassa tapauksessa asuntojen uhkatessa jäädä taseeseen, on Lehdonkin lähdettävä alentamaan myyntihintojaan, joka taas alentaisi Lehdon asunnoista saamia tuottoja. Asuntomarkkinatilanteen heikentyessä myös tähän saatetaan joutua. Lisäksi yhtiön kiivain kasvuvaihe näyttää olevan takanapäin, mikä vähentää hankkeisiin sidotun pääomien määriä. Isoja uusia todennäköisiä hankkeita ei näytä olevan kiikarissa ja näemme Lehdon nyt keskittyvän toimintojen tervehdyttämiseen sekä tasetilanteen parantamiseen.

Terveisin Olli K