Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Orava

Inderes Q&A 01.06.2017 11:07 Ovaro

Moikka, uusin Rautasen blogi pisti viimein kysymään suoraan; olitteko puhtaasti väärässä Oravan suhteen vai onko ulostulon paikka teidän tuloissa siitä mitä firmat maksaa teille seurannasta ym? (Vai onko tästä ollut jo juttua..) Tarkistin seurannan analyysin lopusta ja ei se 100% metsässä ole, mutta jokin mielestäni mättää kun piensijoittajista kaikki ovat tuominneet ja hylänneet ko firman aikoja sitten - ja te olette sitä suositelleet ostamaan moneen kertaan. Ts miksi ette osanneet odottaa lopputulemaa? Ko analyytikonne on palkittu jne. ja en jaksa uskoa että hän olisi niin metsässä asian suhteen - toisaalta toinenkaan vaihtari ei ole uskottava mielestäni että maksettu seuranta vaikuttaisi mitenkään asiaan. Viitaten tällä edelliseen blogiin "ipo ja myyntisuositus". Tämä on oikeasti itseä paljon askarruttanut aihe ja ainut mikä mietityttää teidän kohdallanne. Paljon saatte lokaa ja on ikävää että näin yleisöläheisellä tavalla joudutte paljon enemmän todistamaan itseänne ja tarkoitusperiänne. Sen myötä myös moni kuuntelee teitä ennemmin kuin kasvottomia ja kuuntelemattomia (vastaamattomia) opta, fimiä jne... Paljonko tuloistanne tulee sijoittajilta? (henkilön nimi poistettu anonymiteetin säilyttämiseksi) 

Inderesin kommentti 

Hei :)

Olemme blogissa täällä https://www.inderes.fi/case-orava-asuntorahasto todenneet, että "Myönnämme suoraan, että Oravaa koskevat ennusteemme eivät ole osuneet oikeaan ja olemme epäonnistuneet analysoimaan yhtiön tuloskehitystä, liiketoiminnan riskitasoa ja herkkyyttä erityisesti asuntojen hintojen muutoksille. "  Asiasta on käyty myös keskustelua eri keskustelupalstoilla, joissa olemme myös myöntäneet suoraan, että metsään on mennyt. Nyt keskitytään siihen, että menee jatkossa paremmin.

Nyt kun olemme sirotelleet jo riittämiin tuhkaa itsemme päälle Oravan kohdalla, haluaisimme myös muistuttaa, että orjallisesti suosituksiamme noudattanut sijoittaja olisi tehnyt Oravalla selvää ylituottoa. Suosituksemme oli "myy" 14 euron tasolla ja tämän jälkeen se on ollut valtaosan ajasta vähennä-tasolla.

Yhtiöseurantamme perustuu pitkäaikaisiin, kiinteähintaisiin sopimuksiin. Tarkemmin eri tulonlähteitämme emme ole kertoneet, mutta olemme kertoneet liikevaihdomme muodostuvan pörssiyhtiöiden lisäksi konsultoinnista, jakelukumppaneista sekä sijoittajista. Yksittäisen pörssiyhtiön painoarvo liiketoiminnallemme on marginaalinen.

Ilman riippumattomuutta toimintamallimme ei voisi toimia, koska menettäisimme sijoittajien luottamuksen (kuten Oravan kohdalla on joidenkin sijoittajien osalta valitettavasti käynyt). Toimintamallimme kestävyys pitkällä aikavälillä on kuitenkin viime kädessä teidän sijoittajien käsissä.

Hyvä myös muistaa, että kun seurannassa on melkein 100 yhtiötä, niin tulemme jatkossakin väistämättä olemaan väärässä joissain yhtiöissä - se kuuluu sijoittamiseen :)

Vastaamme mielellämme avoimesti kaikkiin askarruttaviin kysymyksiin ja pyrimme olemaan siinä mahdollisimman läpinkäkyviä, kuten myös tässäkin asiassa.