Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Oriola ja epr-järjestelmä

Inderes Q&A 26.06.2019 17:24 Oriola

Hei! Oriolan kohdalla puhuttiin epr-järjestelmästä. Mikä se on? Mihin yritys sitä tarvitsee? Voisiko siitä tehdä fläppitauluesityksen, kuten nokian kohdalla on tehty aikaisemmin.

Inderesin kommentti 

Moikka, kiitos kysymyksestäsi! ERP tulee sanoista Enterprise Resource Planning (System) eli suomeksi toiminnanohjausjärjestelmä. Se on tietojärjestelmä, joka auttaa yritystä sen toiminnan ja resurssien suunnittelussa ja hallinnassa. Sen eri osia voivat olla esimerkiksi kirjanpito, laskutus, varastonhallinta, tuotannonohjaus ja materiaalien hallinta.

ERP-järjestelmän käyttö lisää tehokkuutta. Erityisen ERP-järjestelmästä tekee se, että kaikki tiedot voidaan tallentaa samaan paikkaan. Näin yrityksen eri osastot saavat reaaliaikaista tietoa, jota hyödyntää päätöksenteossa. Ennen tieto siirtyi osastolta toiselle tietyin väliajoin esim. kuukausittain. ERP-järjestelmän ansiosta päätöksenteko pystytään tekemään reaaliaikaisen tiedon pohjalta.

ERP-järjestelmien monimutkaisuuden takia useat yritykset hyödyntävät valmiita ohjelmistoja, joista esimerkkinä vaikka yleisesti käytössä oleva SAP. Jos yritys ei käytä valmista ohjelmistoa, se voi luoda oman alusta alkaen.

Siirtymä ERP-järjestelmään ei aina ole sujuva. Mahdollisia ongelmia voivat olla henkilöstön muutosvastarinta, suunnittelemattomuus, koulutuksen puute, suuret kustannukset ja valmiin ohjelmiston sopimattomuus tietyn yrityksen tarpeisiin.

Oriola otti syyskuussa 2017 käyttöön yllä mainitun SAP-järjestelmän. Tämä kuitenkin vaikeutti jakelua ja yhtiön toimintoja. Oriolan ERP-ongelmien vaikutuksista yhtiöön lisää täällä: https://www.inderes.fi/fi/uutiset/oriolan-sap-ongelmista-5-meurn-negatiivinen-tulosvaikutus-q3lle

Koodarimme Yu vastasi samaiseen kysymykseen jo aikaisemmin Q/A:ssa. Siellä on esitetty lisäksi hyvä havainnollistus:  https://www.inderes.fi/fi/kysymys/mika-erp