Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Moi, Olen tehnyt muutamia kertoja osakeanalyysejä seuraavanlaisesti: 1/ Jokainen osake (OMXH) paremmuusjärjestykseen kunkin tunnusluvun perusteella: P/E, P/B, Osinkotuotto %, ROE (OPO tuotto%) 2/ Näiden neljän sijoitukset on ynnätty, jonka jälkeen osakkeet on laitettu tämän ynnätyn tuloksen perusteella paremmuusjärjestykseen. Näiden tunnuslukujen perusteella saadaan siis osakkeet paremmuusjärjestykseen, joissa jokaisella tunnusluvulla on oma painoarvonsa. Miten Inderesin analyytikot näkevät tämän tyyppisen osakkeiden arvioinnin lähtökohdaksi syvemmmälle tarkastelulle? Eli ensiksi Osakkeet ohessa esitetyn mukaisesti järjestykseen ja sen jälkeen esim. TOP 2O "syvempi" tarkastelu: yritysstrategia, kilpailuympäristö, jne ? Mitä kehitysehdotuksia olisi esittää edellä mainittuun tai vastaavaan? Vai kannattaako unohtaa moinen analysointi....? ;-) 

Inderesin kommentti 

Hei :)

Ensiksi hieman tarkennusta. Tuo on osakkeiden screenausta tai haravointia perustuen tiettyihin kriteereihin. Osakeanalyysi on taas yhtiön bisnesfundamenttien ja markkinan tutkimista josta arvioidaan yhtiön osakkeelle käypä arvo. 

Etsit siis ilmeisesti mahdollisimman halpoja osakkeita mahdollisimman korkealla osinkotuotolla ja oman pääoman tuotolla? P/B, P/E ja ROE samoissa kriteereissä voi olla hieman torttua tortun päälle, sillä periaatteessa P/B ja ROE riittää, sillä matalan P/B:n ja korkean ROE:n firmoilla on myös matala P/E (esim. P/B 1x ja ROE 20 %, P/E = 1 / 0,2 (20 %) = 5. Screenaamalla pörssin halvimmat osuu haaviin todennäköisesti myös syystäkin halpoja firmoja joilla on ongelmia, joten yhtiöiden tutkimiseen ja syiden etsimiseen, miksi ne ovat halpoja ja muu markkina ei tajua sitä, kannattaa käyttää aikaa.