Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Osinkotuottoprosentin laskeminen

Inderes Q&A 17.03.2021 11:02

Ajoittain näkee foorumillakin debattia sen suhteen, tulisiko osinkotuotto laskea nykyhinnalle vai hankintahinnalle kuten bondille ikään. Esimerkiksi Saarion teoksessa nähdään molempia laskutapoja. Mikä olisi teidän mielestänne oikeampi tulkinta?

Inderesin kommentti 

Hei,

Tuo riippunee paljon omasta sijoitustyylistä.

Kivenkovalle osinkosijoittajalle, joka vaikkapa tähtää osinkoja pursuaavaan salkkuun eläkepäiviin mennessä, tuo osinkotuotto hankintahinnalle on ihan kätevä tapa hahmottaa tuottoa alkuperäiselle sijoitukselle. Tällöin osakkeen voi nähdä kuin velkakirjana, jonka "korko" (=osinko) ei ole fiksattu vaan se nousee yhtiön tuloksen mukana ajan kanssa.

Toisaalta, osinkotuotto hankintahinnalle ei kerro mitään osakkeen tämän päivän arvostuksesta ja onko osinkotuotto attraktiivinen osakkeen nykyhintaan suhteuttuna. Toisin sanoen, olisiko sijoittajan parempi siirtää pääomansa jonkun toisen osingonmaksajan riveihin jos nykyinen osake on hinnoiteltu kalliisti suhteessa osinkoon.

Osingoista puhuttaessa pitää aina mainita, että ne ovat seuraus menestyksekkäästä liiketoiminnasta. Katsoi kumpaa tahansa tapaa laskea osinkotuottoa, pitää silti eniten vahtia yhtiön bisnesten sujumista ja tulevaisuuden kassavirtojen kulmakerrointa.

Terveisin,

Verneri