Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Mikaelille kysymys.. huomioiden kauppa- ja siinä samalla teknologiasodan viimeisimmät käänteet eikö todennäköisyydet ole nousseet että joko Nokia tai Ericsson (ellei molemmat) tultaisiin ostamaan? Ajatusketju itsellä toimii tässä niin, että Yhdysvallat on selkeästi paljastanut että myös heidän mielestä 5G verkkokilpailu ja siinä pärjääminen on ensiarvoisen tärkeää, mutta kuitenkaan heillä ei ole omaa "täysimääräisesti" markkinoilla toimivaa yritystä? Yhdysvaltojen näkökulmasta keskiössä siis verkkokilpailu, mutta oikeastaan se ei kosketa heidän verkkoyhtiöitään. Toisaalta liikemielessä on myös viime aikana korostettu että miten suuria nämä investoinnit tulevat olemaan tulevien vuosien saatossa. Jos miettii kumpi olisi todennäköisempi ostokohde, niin Nokia varmaan hinnoittelun sekä kokonaisportfolion puolesta, mutta toisaalta esim. Ciscon toimitusjohtaja taisi joitakin vuosia sitten tyrmätä Nokian Alcatel-Lucentin oston varmaksi epäonnistumiseksi. Sitten ketkä voisivat olla potentiaalisia ostajia.. Cisco, Google..? Toki varmasti myös Samsung mutta se ei hyödyttäisi Yhdysvaltoja..? Ja toisaalta kiinalaiset ostajat ovat nyt poissuljettu ja näin teoreettisesti miksipä esimerkiksi Huawei olisi edes ostamassa ketään kilpailijaa. Mitä ajatuksia asia aiheuttaa?

Inderesin kommentti 

Moi,

En usko, että kauppasota erityisemmin lisäisi näitä todennäköisyyksiä, koska yritysostot tehdään yksittäisten yritysten omistajien lähtökohdista eikä geopoliittisten tms. intressien ajamana. Poliittiset jännitteet enemmänkin lisäävät riskejä sille, että tällä hetkellä sektorin yrityskaupat ajautuisivat useissa maissa viranomaisten tiukkaan syyniin ja kaatuisivat niihin, minkä takia tilanne voi pikemminkin jarruttaa yritysostoaikeita.

Jos pitää spekuloida, niin Ciscon ja Ericssonin liitto on yksi pitkän aikavälin mahdollisuus ja toteutuessaan pitkällä aikavälillä myös uhka Nokialle, koska se muodostaisi erittäin vahvan toimijan markkinalle. Käytännössä siinä toteutettaisiin samaa logiikkaa kuin Nokian ja ALUn fuusiossa, mutta isommassa mittakaavassa. Cisco ja Ericsson aloittivat aiemmin strategisen yhteistyön, mutta siinä homma ei ole toiminut. Toinen mahdollisuus olisi Ericssonin ja Juniperin yhteenliittymä, mutta siinä ostajana olisi oletettavasti Ericsson.

Googlelle ja kumppaneille infra on toki kriittistä, mutta en näe heidän laajenevan teleoperaattoreita palvelevaan liiketoimintaan.

Samsungista on vaikea sanoa. Ovat vielä todella pieni toimija verkkomarkkinoilla, mutta nykyinen tilanne on avannut pelipaikan, jossa Samsungin todennäköisesti kannattaa panostaa lisää tälle markkinalle.

T. Mikael