Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Parempi tuottavuus mallisalkulle!

Inderes Q&A 14.08.2019 14:08

Inderesin mallisalkku, joka sijoittaa "oikeata" rahaa ei ole menestynyt niin hyvin kuin se olisi voinut menestyä. Seuraavilla toimenpiteillä olisi varmasti saanut lisää tuottavuutta. Sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin. Oma USA:n salkkuni tuotti HUOMATTAVASTI paremmin (paikallinen meklari USA:ssa) vuonna 2018 kuin Suomen salkkuni. Ymmärrän, että valtaosa suomalaisista sijoittajista sijoittaa vain suomalaisiin osakkeisiin, mutta palvellaksenne KAIKKIA sijoittajia olisi hyvä laajentaa horisonttia. ULKOMAISIA osakkeita mallisalkkuun siis. Toinen asia. Olette täysin sivuuttaneet teknisen analyysin (joukkopsykologian matemaattinen mallintaminen). Usein analyytikot kuvittelevat, että sijoittajat ovat rationaalisesti ja robottimaisesti sijoituspäätöksiä tekeviä. Ei pidä paikkaansa. Sijoituspäätöksissä ovat mukana tunteet. (Nousukausi-bullmarket, ahneus, laskukausi-bearmarket, pelko). Tekninen analyysi siis mukaan mallisalkun sijoituspäätöksiin.

Inderesin kommentti 

Kyllä olet varmasti oikeassa, että monellakin eri tavalla olisimme saaneet nykyistä paljon parempa tuottoa. Suhteellisen korkean käteispainon ylläpitäminen läpi tämän nousumarkkinan on luonnollisesti ollut virhe. Lisäksi olemme tehneet useita virhesijoituksia (mm. Talvivaara, YIT, Pandoran osittainen myynti liian aikaisin, Revenion kevennykset yms.). Näistä virheistä huolimatta salkkumme vuosituotto on noin 18 % p.a. Helsingin pörssin jäädessä tästä alle 10 %:iin, eli tuottoon voi olla erittäin tyytyväinen.

Salkussamme oli alkuaikoina myös ulkomaisia osakkeita (mm. Walmart, Tesco, Vestas ja Pandora). Luovuimme kuitenkin näistä ja fokusoiduimme vain Suomeen jo useampi vuosi sitten, koska halusimme operoida siellä missä meillä on vahvin kilpailuetu. Olen samaa mieltä siitä, että suomalaisten sijoittajien olisi hyvä sijoittaa myös Suomen ulkopuolelle, sillä Suomen pörssi on varsin pieni ja toimialatarjonta varsin suppea. Mallisalkku ei kuitenkaan tule jatkossakaan olemaan se keino, jolla me tuomme ulkomaisia kohteita kotimaisten sijoittajien tietoisuuteen.

Teknisestä analyysistä puhuttaessa on mielestäni hyvä erottaa kaksi asiaa, puhdas tekninen analyysi (ns. charttien lukeminen) ja markkinapsykologia/”mututuntuma” markkinasta. Teknisen analyysin osalta meillä ei ole mitään osaamista talon sisällä ja en näe, että voisimme sen saralla palvella sijoittajia. Markkinapsykologian osalta taas koen, että hyödynnämme sitä analyysissämme jo varsin paljon ja mielestäni tämä on oleellinen osa analyytikon työtä. Analyytikon työhän oleellisena osana kuuluu kovan numeroihin perustuvan fundamenttianalyysin lisäksi analysoida markkinan käyttäytymistä ja reaktioita eri asioihin. Tämä ei ehkä niinkään näy mallisalkussa (koska mallisalkun sijoitushorisontti on niin pitkä ja kaupankäyntimahdollisuudet rajoitettuja), mutta se näkyy meidän osaketutkimuksessa.

Loppuun vielä muistutuksena, fundamenttianalyysi on kuitenkin lopulta Inderesin kova ydin. Koko firma on aikanaan perustettu ajatukseen, että laadukkaalla fundamenttianalyysillä voi saavuttaa ylituottoa ja historiassa olemme tässä onnistuneet erittäin hyvin (esim. mallisalkku).

Ps. Mainitsemasi ”oikeata” rahaa sijoittava mallisalkku sijoittaa ihan oikeasti oikeaa rahaa. Transaktiohistoria löytyy meidän sivuilta ja kaikki kaupat tulevat sinne reaaliajassa. Salkku maksaa myös normaalit kaupankäyntikulut sekä lähdeverot. Ohessa video jolla käydään läpi mallisalkkua ja sen toimintaa: https://www.youtube.com/watch?v=X6MwpqJTH_I&t=1s

T. Sauli