Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

P/E -arvot tällä hetkellä korkealla?

Inderes Q&A 14.04.2021 10:40

Eri lehdissä on paljon juttuja, että P/E -arvot ovat liian korkealla maailmalla. Onko kuitenkin niin, että niissä käytetään viime vuoden osakekohtaisia tuloksia laskennassa ja viime vuosi oli reilusti huonompi, kun tämä kuluva vuosi. Jos lasketaan kuluvan vuoden osakekohtaisella tuloksen arviolla, niin onko sittenkin niin, että P/E arvot eivät olekaan niin huolestuttavan korkealla?

Inderesin kommentti 

Hei,

Sijoitusmedioita on valtavasti ja tyyli vaihtelee. Osa katsoo arvostuksia toteutuneilla tuloksilla, osa eteenpäin katsovin tuloksin (yleensä 12kk eteenpäin). Osa käyttää oikaistuja tuloksia, osa raportoituja. Melkoinen sekamelska siis!

Kysymyksesi on hyvin relevantti, mutta vastaus ikävä kyllä on että on ne arvostukset silti suht tapissa. Olen videoilla lainannut tätä Topdown Chartsin laskemaa "blendattua" P/E-lukua, missä on sekoitettu 12kk eteen- ja taaksepäin katsovat P/E-luvut sekä ns. P/E 10 eli kymmenen vuoden inflaatiokorjatusta keskimääräisestä tuloksesta laskettu P/E. Tämä mittari huitelee kiven heiton päässä ennätystasoilta:

Tässä on vuorostaan SP500:sen 12 kuukautta eteenpäin katsova P/E, eli se katsoo jo keväälle 2022 asti kun tulokset on ennätystasoilla...

Yhdysvalloissa pörssit ovat maailman kalliimpia, mutta myös muualla maailmalla arvostukset ovat eteenpäin katsoen koholla suhteessa aiempaan lähihistoriaansa. Kuvaaja Yardenilta:

 

Katsoin myös Osakevertailusta Inderesin seuraaman n. 120 pörssiyhtiön 2021e ja 2022e P/E:n mediaania, joka oli 19x ja 16x. Tämä data ei luonnollisesti ole niin kuvaavaa, koska otosmäärä on pienehkö ja siellä on jos jonkinlaista yhtiöitä venyttämässä kertoimia joita ei edes pitäisi katsoa vielä P/E-luvulla. Mutta silti, nuo eivät oman Inderes-urani (4,5v) aikana käsittääkseni kertaakaan ole olleet noin korkealla. :)

Terveisin,

Verneri