Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Pitääkö olla sijoitusstrategia?

Inderes Q&A 30.11.2020 13:38

Moikka! Kiitos todella paljon Inderes - te olette todella upea jengi! Olen miettinyt sitä paljon, että minulla ei ole sijoitusstrategiaa ja onko se ongelma. Olen turvannut talouteni hyvin pitkälle tulevaisuuteen ja sijoittaminen on minulle hauskaa huvia, jolla koetan vaurastua mahdollisimman paljon. Salkun koosta prosentilla parilla harjoittelen treidaamista, minulla on salkkua turvaamassa turvalliset ja tylsät osingonmaksajat sekä indeksirahastot. Tämän lisäksi minulla on salkusta yli puolet kiinni riskisissä tai semiriskissä osakkeissa. Eli minulla ei ole mitään selkeää tapaa sijoittaa, olen vissiin sekasijoittaja. Näettekö tässä jotain erityisiä ongelmia tai mahdollisia ongelmia? Kiitos vastauksesta jo etukäteen :) 

Inderesin kommentti 

Kiitos palautteesta! :) 

En voi kommentoida suoraan sinun tilannetta, koska Inderes ei ole sijoitusneuvoja. Mitä voin todeta, että tuossahan sinulla on jo jonkinlainen idea tai strategia, miten säästämistä harjoitat.

Sijoittamisessa strategian, tai sijoitussuunnitelman, tärkeys unohtuu usein kun kaikki osakkeet nousevat kuin muovi ja styroksi nousuveden mukana uimarannoilla Intiassa. Ihmismielelle salkun viherrys on huomattavan mukavaa katseltavaa.

Sen sijaan rajujen laskujen hetkenä, kuten viime keväänä, sijoitussuunnitelman tärkeys korostuu. Miksi sijoitan? Millä aikajänteellä? Paljonko olen valmis kantamaan riskiä (eli paljon olen valmis menettämään)? Nämä on hyvä löytyä jostain google docsista tai vaikkapa mustekynällä paperille rustattuna. Osa sijoittajista on viilipyttyjä,
mutta kuten sijoitussomestakin tai vaikkapa Sharevillestä näkee on suuri osa sijoittajia melkoisia tuuliviirejä, jotka juoksevat viimeisimmän villityksen perässä. Tällöin maksimoi omat kaupankäyntikulut ja verot, kaksi keskeistä tekijää mitkä jarruttavat pitkän aikavälin hyvien tuottojen rakentamista. Parhaat tuotot saadaan sijoittamalla pitkässä juoksussa, kun pääoma alkaa kumuloitua. Mutta pitkäjänteinen sijoittaminen muuttuu laskukausina todella vaikeaksi. Sijoitussuunnitelma auttaa toivottavasti sijoittajaa pysymään tiellä myös vaikeina aikoina. 

Terveisin,

Verneri