Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Tervehdys. Noviisina (muutamalla tonnilla joskus ostettuja osakkeita...) aloittelen osakesijoittamista, sr-ikäinen aloittelija 50+ (ja yrittäjäkin vielä...) Tavoitteet 1. Kepeämmät eläkepäivät. 2. Jälkikasvulle pesämunaa. Oma ajatusmalli; n 75-80% osakkeissa/rahastoissa joilla harjoitetaan "pitkää vetoa" = voivat olla salkussa niin kauan kuin henki pihisee ja sitten voisi siirtyä jälkipolvillekin...eli vaikka 30v... 20-25% sijoituksista sellaista mitä seuraa aktiivisemmin ja joilla voi tehdä " peliliikkeitä" Kysymykset; 1. Onko tässä ajatusmallissa mielestänne tolkkua (korjattavaa, huomioitavaa...)? 2. Mikä suhde pitkässä salkussa osakkeilla / rahastoilla (vaiko pelkkiä osakkeita)? 3. Kinka monen yhtiön osakkeita pitkään salkkuun? 4. Tärkeimmät tunnusluvut pitkän salkun yhtiöiden valinnassa? 5. Mitkä mielestänne TOP 3 toimialaa pitkään salkkuun? Tallaisia pohdintoja viiraa täällä alittelevan sijoittajan päässä.. Ja SUURKIITOKSET ERINNOMAISEN LAADUKKAASTA MATERIAALISTA SIVUILLANNE!!! Ei kellään muulla vastaavaa materiaalia! Kiitos ja kumarrus ja hyvää kesänjatkoa.

(otsikkoa muokattu osuvammaksi)

Inderesin kommentti 

Hei,

Kiitos palautteesta, välitän terveiset koko tiimille :)

En valitettavasti voi vastata kysymyksiisi suoraan, sillä Inderes ei ole sijoitusneuvoja eikä meillä ole sijoitusneuvontaan lupia. Kaikki suosituksemme ovat yleisiä. Pyrin tässä kuitenkaan nostamaan muutamia seikkoja, joita ns. ”pitkää peliä” pelaavan eli pitkäjänteisen sijoittajan kannattanee ottaa huomioon (pahoittelen varovaisia sanamuotoja, näissä kysymyksissä saa olla hieman kieli keskellä suuta).

Kysymykset yksi ja kaksi: jos ei jaksa seurata yksittäisiä osakkeita kovin tarkasti, yleisesti nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kannattaa silloin laittaa rahat kuluttomiin indeksirahastoihin. Yksittäiset poiminnat ovat monelle silti harrastuksiin maustetta tuova elementti, ja sellaisena ne kannattanee useammassa tapauksessa pitääkin.

Mitä pidempi aikahorisontti, sitä enemmän on ainakin historiallisesti kannattanut suosia riskisempiä omaisuusluokkia korkeammalla tuotto-odotuksella niiden heilunnasta huolimatta, eli osakkeita. Kuitenkin, suurin osa osakkeista on tuottanut huonommin kuin indeksi, eli osakepoimijalla on mahdollisuudet saada indeksiä parempaa tuottoa heikot, ellei ole valmis näkemään paljon vaivaa. Kannattaa lukea Sijoituskoulun teksti aiheesta täältä.

Kaikki palautuu kysymykseen, mikä on sijoitussuunnitelmasi? Palveleeko osakepoiminta eläketarpeitasi? Kysymystä, miten jakaa sijoitukset suorien osakkeiden ja rahastojen välillä, kannattanee lähteä perkaamaan näiden teemojen kautta. ”Pelailu” voi yleisesti olla ok, jos oma suunnitelma ei siitä vaarannu ja monelle sijoittajalle se tuntuu olevan henkisesti tärkeää indeksisijoittamisen kokemuksen ollessa mahdollisesti kuin kuivuvan maalin tuijottelua seinässä…

Kysymys kolme: tämä riippuu myös sijoittajan omasta riskinsietokyvystä ja viitseliäisyydestä. Nyrkkisääntönä voi todeta, että jos yöunet alkaa kärsiä on liikaa sijoitettu yhteen osakkeeseen/instrumenttiin. Keskittämällä sijoituksia on luotu omaisuuksia, mutta tiettävästi harvempi sijoittaja on pysynyt kovin pitkään vauraana kovalla keskittämisellä.

Kysymys neljä: tunnuslukujen sijaan, mitä pidempi sijoituksen aikahorisontti, sitä vähemmän tunnusluvuilla itsellään on väliä. Sen sijaan korostuu yhtiön kilpailukyky ja laatu sekä muutoskyky. Laadukasta, pysyvän kilpailuedun yhtiön osaketta ei haittaa ostaa vähän kalliimmallakin, jos yhtiö pystyy jatkamaan pitkään erinomaista oman pääoman tuottoa. Sen sijaan huonot bisnekset osoittautuvat ajan kanssa myös huonoiksi sijoituksiksi ennemmin tai myöhemmin. Osakehan on osuus oikeasta bisneksestä, eikä mikään pelilappu.

Aika on hyvän liiketoiminnan ystävä, huonon vihollinen.

Kysymys viisi: Helsingin pörssi on toimialavalikoimaltaan melko suppea (esim. konepajat yliedustettuina). Tällainen kysymys ei siis meidän kotimaisessa pörssissä ole välttämättä niin mielekäs. Toistaisin kysymyksen neljä vastausta: mitä pidempi aikahorisontti, sitä enemmän laatu ja kilpailukyky sekä muutoskyky korostuu.

Toivottavasti näistä vastauksista oli apua, menestyksekästä sijoitusuraa!

Terveisin,

Verneri