Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Tämän viikon teemaan, eli virusepävarmuuteen liittyen, missä tilanteissa ja millä perusteilla pörssi voidaan sulkea määrittelemättömäksi ajaksi? Tai onko se ylipäätään mahdollista? Lisäksi, onko yksittäisten yhtiöiden kaupankäynti mahdollista keskeyttää yhtiön halusta tai toimesta?

Inderesin kommentti 


Hei,

Helsingin pörssiä ei heppoisin syin niin vain suljeta. Yksittäisten yhtiöiden kohdalla kauppa voidaan keskeyttää, mikäli epäillään markkinatoimijoilla olevan epäyhtenäistä tietoa yhtiöstä (esimerkiksi epäily siitä, että mahdollinen ostotarjous olisi vuotanut väärille korville ennen aikojaan). Helsingin pörssin keskeytykset, kun niitä harvoin viime vuosina on tullut, ovat johtuneet käsittääkseni teknisistä häiriöistä.

Rajoituksia voi kylläkin olla. Esimerkiksi Kiinassa osakkeet saavat laskea max. 10 % päivässä, kuten kävi koronaviruspaniikissa helmikuun alussa. Sitä ennen myös pörssin kiinnioloa oli pidennetty uuden vuoden jäljiltä. 

Monissa pörsseissä kaupankäynti saattaa hetkeksi keskeytyä, mikäli pörssi laskee tietyn prosenttimäärän verran. Jos lasku on tarpeeksi raju, saatetaan kaupankäynti keskeyttää loppupäiväksi. Esimerkiksi NYSE:ssä on näin. Pörssiä ei suljettu pidemmäksi aikaa edes Lehman Borthersin kaatumisen jälkeen, mikä indikoi, että rima on korkealla pörssin pidemmäksi aikaa sulkemiseksi.

En malta olla lisäämättä tähän vastaukseen hieman historian havinaa. Pisin pörssien jakso suljettuna tapahtui ensimmäisen maailmansodan alussa, sillä täysin puskista alkanut suurkonflikti sotki finanssimarkkinat pahan päiväisesti laukaisten pahan finanssikriisin (kriisi luonnollisesti on jäänyt itse sodan varjoon historian kirjoissa). Pörssit olivat kiinni loppukesästä 1914 alkuvuoteen 1915 maailmalla, myös Suomessa. Helsingin pörssi oli paikoitellen kiinni ennen Talvisotaa sekä Talvisodan ajan. Ennennäkemätön toimenpide pörssin sulkeminen ei siis olisi, mutta kyseessä olisi poikkeustoimi todennäköisesti hyvin poikkeuksellisina aikoina kuten menneistä esimerkeistä näkee.

Terveisin,

Verneri