Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Privanet moka

Inderes Q&A 30.03.2021 10:47 Skarta Group

Taloustaito ja Pörssisäätiö julkaisi laatimianne paremmuuslistauksia vielä noin 3 vuotta sitten. Privanet oli noissa listauksissa ykkössijalla viikosta ja kuukaudesta toiseen. Nyt on Privanetin arvosta jäljellä ehkä 5 prosenttia. Oletteko mitenkään muuttaneet laskukaavojanne tuon metsään menon jälkeen ?

Inderesin kommentti 

Hei,

Kiitokset kysymyksestä. Olemme itse asiassa luopuneet kokonaan passiivisista listoista niihin liittyvien ongelmien takia, joten laskukaavat ja muut on heitetty kokonaan pois.  

Kaikkia staattisiin parametreihin pohjautuvia listauksia vaivaa sama ongelma: ne eivät ota huomioon laadullisia tekijöitä. Listaukset voivat olla mielenkiintoisia herättelemään ajatuksia, mutta ne eivät ole sijoitussuosituksia eikä niiden perusteella voi arvioida ”paremmuutta” muuten kuin tiettyjen parametrien perusteella. Nämä parametrit on avattu listojen tiedoissa. Lisäksi listoihin on todella vaikea saada esille esimerkiksi ennusteisiin liittyvää epävarmuutta, mikä onnistuu taas oikeassa analyysissä.

Privanet oli tunnusluvuiltaan jossain vaiheessa perinteisillä tunnusluvuilla ”edullinen”, mikä nosti sitä listoilla. Silloin minkä tahansa listan osalta kannattaa miettiä miksihän tämä yhtiö on edullinen, ja Privanetin kohdalla se oli tietenkin nuo laadulliset tekijät ja äärimmäisen korkea riskiprofiili. Löysin asiaa selvittäessäni artikkelin Taloustaidosta, jossa näköjään olen kertonut seuraavaa: ”Taloustaidon listan sijalla kaksi olevaa Privanetia Kinnunen ei sen sijaan pidä houkuttelevana sijoituskohteena, vaikka yhtiön kurssi on hyvin alhaalla ja osinkotuotto peräti yli seitsemän prosenttia.”  

Privanetin seuranta päättyi meillä jo vuosi sitten, mutta ohessa on suositushistoriamme seurannan ajalta. Mukana on myös lisää -suosituksia alkuajoilta, jolloin Privanet tosiaan näytti tunnusluvuilla edulliselta. Ne näyttävät tietenkin näinä päivinä noloilta, mutta jos meidän suosituksia on seurannut, niin vähintäänkin suuremmilta tappiolta on kyllä välttynyt. Suositushistoria on otettu meidän viimeisestä raportista (linkki).

On tietysti ikävää, jos on päätynyt sijoittamaan Privanetiin esimerkiksi meidän laatiman listan perusteella. Yhtään osta-suositus emme kuitenkaan historiamme aikana ole Privanetille antaneet, mutta myymään olemme kyllä kehottaneet useasti. Joka tapauksessa sijoittaja on aina itse vastuussa omista sijoituspäätöksistään ja kantaa niiden seuraukset, olipa ne hyviä tai huonoja.

Jos seuraat erilaisia tunnuslukujen perusteella tehtäviä listoja edelleen, kannattaa huomioida, että niissä on vastaavia haasteita. Kannattaa tutustua, mihin listaus perustuu ja samalla miettiä, mitkä sen rajoitukset ovat. Sijoituksia pelkästään niiden perusteella ei mielestäni kannata tehdä, vaan sijoituspäätöksen tueksi kannattaa tehdä omaa tutkimusta.

Hyviä sijoituksia tulevaan,

Juha