Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Rahan luonti ja korko

Inderes Q&A 17.10.2019 9:29

Kysymykseni liittyy rahaan ja vanhaan aikaan + korkojen maailmaan. Miten korko voitiin maksaa takaisin? Eli keskuspankki lainaa markkinoille markan kolikon. Miten korko voidaan maksaa, kun on vain tuo markan kolikko? Onko keskuspankin laskettava markkinoille vähintäänkin koron verran lisää rahaa ja tämän uuden rahan koron verran lisää jne. Eli rahan määrä pakosti lisääntyy ja jonkun on otettava vastaan keskuspankin luomat uudet rahat.

(Otsikkoa on muokattu ylläpidon toimesta)

Inderesin kommentti 

Moikka, 

ja kiitos kysymyksestä. Siinä mennään rahoitusjärjestelmän perusasioihin, eli siihen, kuinka rahaa luodaan. Tässä kannattaa erottaa toisistaan pankkien lainaama raha ja keskuspankkiraha. Rahaa siis syntyy, kun pankit lainaavat varoja esimerkiksi kuluttajille ja yrityksille. Rahan syntymismekanismi on mielestäni hyvin selitetty Suomen pankin verkkosivulla. Eli tosiaan lainatessa rahan määrä lisääntyy pankkijärjestelmässä ellei sitä talleteta keskuspankkiin.

Keskuspankki ei ole tavallisen kuluttajan kanssa tekemisissä, vaan toimii pankkien pankkina. Keskuspankkiraha puolestaan pitää sisällään setelistön ja pankkien talletukset keskuspankissa. Rahapolitiikallaan, eli esimerkiksi ohjauskorkoja ja tätä kautta rahan kustannusta muuttamalla, keskuspankki yrittää säädellä rahan määrää markkinoilla. EKP:n monimutkaiselta näyttävästä rahapolitiikan välittymismekanismista löytyy kuva ohessa:

Yst terv Marianne