Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Rakennusyhtiöitten avainluvut

Inderes Q&A 12.11.2017 22:24 YITCramo

Mitä sijoittajan tulisi ajatella eräitten yhtiöitten avainluvuista. YIT 2018 P/E 10,8 ja P/B 1,0. YIT:n tavoitehinta 7,5 ja kurssi 6,23. Tai Cramo 2018 P/E 9,9 ja P/E 1,3 ja tavoitehinta 21 ja kurssi 18,6. Eurooppa pääsemässä vauhtiin ilman elvytystä. Kirjoituksistanne tulee se käsitys että Euroopassa sykli on jo kohta loppupäässä vaikka USA luultavasti ensi vuonna nostaa lisää korkoja ja on jo parhaassa vedossaan mutta Eurooppa on selvästi tulossa jäljessä ja kenties ensi syksynä lopettaa elvytyksen. Mitä esim. näiden yhtiöiden luvuista voisi päätellä? Ovatko muut vastaavat yritykset Euroopassa samassa tilanteessa? Miten päättelette että näette syklin huipun lähestyvän? Vai onko Eurooppa ja Suomi samassa veneessä USA;n kanssa? En voi käsittää miksi ette käytä sanaa pidä kun annatte suosituksia. Joskus yritys on vain siinä tilanteessa että on väärin kehottaa ostaman tai myymään. Aika kummalliselta kuulostaa esim. Vaisala, tavoitehinta 48 e, suositus vähennä ja kurssi 42 e.

(otsikkoa muokattu) 

Inderesin kommentti 

Hei,

odotamme 2019 Pohjoismaiden rakentamismarkkinan (sitä varmaan tarkoitit) laantuvan tai jopa kääntyvän negatiiviseksi. Odotamme rakentamisen volyymin säilyvän kuitenkin melko korkeana. Nyt rakennetaan ennätysmäärä uusia asuntoja, jolloin markkinalle on tulossa suuri tarjonta asunnoille. Tarve on noin 20-30k asunnolle Suomessa, mutta rakenteilla on yli 40k asuntoa vuositasolla. 

Kun tällainen laantuminen on näköpiirissä, alkaa markkina hinnoittelemaan sitä jo etukäteen osakkeiden hintoihin, ja siksi syklin huipulla arvostukset saattavat "halvoilta".  Yhtiöiden välillä on toki eroja. 

 

Tavoitehintoja olemme kommentoineet tässä Sijoituskoulun tekstissä https://www.inderes.fi/sijoituskoulu-inderesin-tavoitehinnat