Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Riskitön korko

Inderes Q&A 08.09.2020 8:37

Hei, Olen huomannut, että joissain analyyseissä käyttämänne riskitön korko on 3.00% laskettaessa WACC:a. Pystyttekö avaamaan kuinka olette päätyneet 3.00%? Ystävällisin Terveisin, lt

Inderesin kommentti 

Moi,

Meillä DCF-laskelmissa itse tuottovaatimus (cost of equity ja WACC) on fokuksessa ja sen alla olevat parametrit täysin toissijaisia. Me pyrimme antamaan osakkeelle mahdollisimman oikean markkinan tuottovaatimuksen ja alla olevat parametrit ovat lopulta vain keinoja tämän saavuttamiseen. Riskittömän koron laskennassa hyvä vertailukohta on mielestäni Yhdysvaltojen liittovaltion pitkien velkakirjojen korot, sillä ne ovat käytännössä rahoitusmarkkinan ohjaava riskitön korko.

Luonnollisesti esimerkiksi riskitön korko on meillä kaikissa malleissa sama. Meillä riskitön korko oli noin 10v sitten noin 4,5 % (silloinen odotus pitkistä koroista pidemmällä aikavälillä). Tuo taso on asteittain laskenut ja nyt ollaan mainitsemassasi 3 %:ssa. 2019 lopussahan USA:n 30v korko oli vielä lähes 2,5 % ja 2018 lopussa yli 3 %. On selvää, että varsinkin nyt koronakriisin jälkeen, kun myös FED on vetänyt korot takaisin nolliin, on ihan hyvä kyseenalaistaa, onko pitkä korko todella 3 %. Ainakin osakemarkkina tuntuu olevan eri mieltä tästä, sillä osakkeiden arvostustasothan ovat jatkaneet nousua (lue tuottovaatimukset laskeneet edelleen). Voi hyvin olla, että tulemme jossain vaiheessa tarkastamaan oletustamme riskittömästä korosta alaspäin. Haluamme kuitenkin tässä asiassa seurata markkinaa, eikä toisin päin.

-Sauli