Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Ruotsin kruunu

Inderes Q&A 07.05.2019 10:24

Ruotsin kruunu on suhteessa euroon heikoimmillaan koko euron historia huomioon ottaen. Tällainen devalvoituminen on piristysruiske taloudelle, jossa laskutus euroissa ja dollareissa ja kulut kruunuissa. Miten näette tilanteen? Miten olisi viisainta hyödyntää: ruotsalainen osake, osakerahasto tai etf kruunuissa tai korkorahasto kruunuissa? Entä riskit? todennäköisyys sille, että kruunu ei vielä olekaan pohjissaan. Aikaa on odottaa ainakin muutama vuosi.

Inderesin kommentti 

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Me emme virallisia valuuttaennusteita tee, mutta katsoin Reutersilta juuri päivitetyt ennusteet EUR/SEK-valuuttaparille, ja näyttäisi, että mediaaniennuste vuoden päähän on 10,24 kruunua. Tosin hajontakin on suurta, vaihteluväli ennusteissa on 9,65-10,70 kruunua, mutta nykykurssilla ollaan jo sen ylärajoilla. Eli mikäli ennusteisiin on uskominen, suunta olisi kääntymässä ja kruunun odotetaan vahvistuvan lähiaikoina. Osaltaan viime viikkoina heikentyneen kruunun taustalla on Ruotsin keskuspankin elvyttävä rahapolitiikka, josta olen kirjoittanut täällä.

Heikentyvä valuutta parantaa hintakilpailukykyä suhteessa euroalueeseen, ja Ruotsin kaltaiselle avotaloudelle se on ulkomaankaupan kautta positiivinen asia. Toisaalta Ruotsi kärsii samasta epävarmuudesta kuin muutkin vientimaat, ja kansainvälisen politiikan koukerot yltävät sinnekin. Talouden yllä häämöttävät riskit on siten otettava huomioon, vaikka talouskasvu oli vuodenvaihteessa vahvaa ja asuntohintojen alamäki näyttää tasaantuneen.

 

Yst terv Marianne