Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Hei, aloittelijana kysyisin, olisiko nyt viisasta ostaa edullisesti kaikkia niitä yhtiöitä, jotka ovat omassa salkussa roimasti negatiivisella, punaisena? Laimenisiko tappio? Sijoitushorisontti on pitkä. Ehkä jopa lapsille pelkästään. Kiitos ajastanne ja älystänne.

Inderesin kommentti 

Hei,

Inderes ei ole sijoitusneuvoja, joten en voi suoraan kommentoida (enkä tiedä, mitä yhtiöitä salkussasi on). Voin sen sijaan heittää ilmaan muutaman ajatuksen, joista toivottavasti on sinulle iloa.

Sen sijaan, että ostelee salkkuun lisää tavaraa sen mukaan, miten osakkeet laskee, on fiksumpaa miettiä, mikä näiden eri osakkeiden tuotto-odotus on nykykurssilla. Voihan nimittäin olla, että markkina on fiksu (se usein hinnoittelee asiat suht oikein jatkuvasta ilkkumisesta huolimatta) ja että sinun osakkeesi ovat laskeneet syystäkin. Monille sijoittajille käy se paha källi, että he ei myy tappiolla vaan ostaa tappiollisia osakkeita lisää. Lopulta salkku on täynnä epäonnistuneita sijoituksia!

Esimerkiksi vaikka Nokian osake on romahtanut vuosikymmenessä, ei lisäostot ole tehneet sijoittajalle kuin hallaa sillä yhtiön osake on romahtanut täysin syystäkin. Kurssin lisäksi myös yhtiö itsessään on muuttunut paljon, ja pääasiassa vähemmän arvokkaaseen suuntaan mitä se oli vuonna 2010.

 

Ei ole koskaan häpeä myydä tappiolla. Kuten amerikkalaiset tapaavat sanoa, "katkaise tappiot aikaisin ja anna voittojen juosta". Eli jos ostelet laskevaa osaketta lisää, ole 150 %:n varma että markkina on väärässä ja sinä oikeassa. Mitä pidempään lasku jatkuu, sitä enemmän on todennäköistä että markkina on oikeassa.

Tsemppiä matkaan!

Terveisin,

Verneri