Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Hei, Voisiko Sampo laajentua toimimaan aktiivisemmin varainhoidossa ( vaikka Mandatumin osalta yritysostoin ) Nordea irtaantumisen jälkeen, niinkuin esim eQ/Evli tekee jos eivät löydä fiksuja yritysostokohteita vakuutuspuolelta? Varainhoitohan on erittäin ennustettavaa ja tasaista liiketoimintaa ( toki markkinoiden suuntaan määrittää lyhyellä aikavälillä ) mitä voidaan arvostaa korkeilla kertoimilla ( P/E 15-20 ) eikä se sido paljon pääomia, on helposti skaalautuvaa tuottaen vuolasta osinkovirtaa ja Sammolla olisi isot muskelit tähän. Omasta mielestäni jos tulos tulisi vaikka 70% vakuutusliiketoiminnasta ja 30% varainhoidosta, ei Sammon arvostuskertoimiin mitään 'seka soppa alennusta' voisi antaa, jos puksuttaisivat erinomaista pääomantuottoa.

Inderesin kommentti 

Moi!

Sampohan on aika isosti mukana varainhoidossa, nimittäin Nordea on Pohjoismaiden isoin varainhoitaja (AUM +300mrd) ja myös Mandatum on Suomessa ihan merkittävä varainhoitaja. Tässä mielessä Nordean myynnin yhteydessä Sampohan siis keventää altistumistaan varainhoitoliiketoimintaan ihan merkittävästi (laskennallisesti Sammolla pelkän Nordea-omistuksen kautta yli 60mrd hallinnoitavaa varallisuutta).

Ennen vastausta kysymykseesi on tärkeä pistää asioita perspektiiviin, Sammon markkina-arvo on +20mrd ja mainitsemasi yhtiöt hinnoitellaan sadoilla miljoonilla. Vaikka Sampo ostaisi kaikki Suomen listatut ei-pankki varainhoitajat (eQ, Evli, Taaleri, UB, CapMan, EAB ja Titanium), menisi näihin rahaa vain alle 2 miljardia, eli alle 10% Sammon arvosta. Toki nämä ostot tehtäisi Mandatumiin, jonka arvo käytännössä tuplaantuisi tällä. Eli siis mittakaava on Sammon kannalta tässä valitettavasti väärä.

Noh, tästä huolimatta Mandatum voisi toki laajentaa varainhoitotarjontaansa. Ainakin paperilla laajentuminen olisi järkevää ja esimerkiksi Taalerin, Evlin tai eQ:n ostaminen olisi paperilla ihan fiksu liike. Kuitenkaan tämä ei liikauta Sammossa viisaria mihinkään suuntaan, vaikka se iso liike sijoituspalvelualalla olisikin. : ) 

-Sauli