Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Selittämätön osakkeen kurssinousu

Inderes Q&A 03.09.2020 10:30

Aina aika-ajoin joku osake lähtee nousemaan hurjasti esim. 20% viikossa ilman selkeää syytä eli ei mitään selittävää syytä esim. osareilla, tiedotteilla, liikentoimintaympäristön muutoksilla, yleisellä taloustilanteella, uutisoinnilla tms. Mistä tällainen voi kertoa ja miten tällaiseen kannattaisi suhtautua tai tätä analysoida? Looginen selitys tuntuisi olevan, että joku tietää jotain, mitä muut eivät vielä tiedä. Sitten jää pohdinta, a) myydäkö nyt kun hyvää voittoa tiedossa b) jos myy niin nouseeko vielä enemmän kun "se joku tieto" tulee kaikkien tiedoksi vai laskeeko sen jälkeen.

Inderesin kommentti 

Hei,

Pahoittelut venyneestä vastauksesta.

Ja hyvä kysymys! Viime aikoina tällaista rallattelua on nähty etenkin Atlantin toisella puolella, ja takana lienevät usein ns. robinhoodilaiset eli kotona istuvat, etätöitä tekevät tai sapattivapaalla istuvat treidaajat. 

Tottakai, aina kannattaa miettiä löytyisikö nousuun jotain kattavampai selityksiä: oliko yhtiö aiemmin aliarvostettu? Voisiko jotkut sijoittajat katsoa yhtiön potentiaalia pidemmälle, kuin sinä itse? Tämä aikajänne-ero voi tuoda merkittäviä eroja eri sijoittajien tulkintaan yhtiön tämän hetken käyvästä hinnasta. Kannattaa tarkistaa myös, mitä verrokeille ja kilpailijoille kuuluu? Räjähtikö kilpailijan tehdas? Onko koko sektorin "hyväksytty arvostuskerroin" noussut? Onko asiakkaiden suunnalla tapahtunut muutoksia, esimerkiksi julkisia tukia tai muuta? 

Pitkäjänteisen sijoittajan ei tarvitse liikaa stressata lyhyen välin kurssimuutoksia: +20 % sinne tänne ei vielä kesää tee. Osakkeen myyminen riippuu omasta tuottovaatimuksestasi, minkälaista riskiä siedät jne. Yleensä laadukkaan firman myyminen hetken kurssipompun takia osoittautuu karvaaksi virheeksi. Toisaalta vähemmän laadukkaiden yhtiöiden holdaaminen hampaat irvessä yli ajan ei myöskään kasvata varallisuutta poikkeuksellisella kulmakertoimella.

Terveisin,

Verneri