Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Sijoittaminen ATH-lukemien aikaan

Inderes Q&A 28.01.2021 15:02

Kannattaako nykyisten huippukurssien aikaan a) sijoittaa säännöllisesti indeksirahastoihin, b) odottaa korjausliikkeitä ja sijoittaa aina silloin vähän suurempi summa kerrallaan indeksirahastoihin vai c) ostaa suoraan hyviä osinkoja maksavien yritysten osakkeita, jos niiden osakkeiden hinnat ovat kohtuullisella tasolla?

Inderesin kommentti 

Hei,

Voin kommentoida tähän yleisesti muutamia ajatuksia. Inderes ei ole sijoitusneuvoja ja minä vielä vähemmän sitä, enkä tunne taloudellista tilannettasi. :) 

Kannattaako yleensä ostaa myös uusissa huipuissa? Voi kannattaa hyvinkin, koska pörssi saattaa tehdä vuosia uusia huippuja. Tämä ei niinkään riipu siitä, onko pörssi huipuissa vai ei, vaan siitä onko osakkeet edullisia vai ei. Joskus ne on huipuissa kalliita, joskus ei. Tässä alla on hyvin havainnollistava kuvaaja JP Morganilta. Uusia huippuja tehdään monesti pitkään nousumarkkinoissa. Pörssille on myös tyypillistä vuosien sivuttais- ja laskumarkkinat. 

a) Usein indeksirahastoihin suositellaan sijoitettavan säännöllisesti. Ajoittaminen on markkinalla todella vaikeaa. Säännöllisessä indeksisäästämisellä tulee ostaneeksi välillä kalliilla, välillä halvalla mutta yli ajan tuloksen pitäisi syntyä tyydyttäväksi.

b) Menestynyt rahastonhoitaja Peter Lynch on aikoinaan tokaissut, että enemmän rahaa on menetetty odottaessa korjausliikettä, kuin itse korjausliikkeissä. Mieti tätä ja ylläolevaa kommenttia aijoittamisen vaikeudesta.

c) Hyvät osingot on kiva juttu, mutta ne on seuraus hyvästä tuloksesta. Yleensä kannattaa miettiä juurisyitä, mistä ne osingot oikein syntyy. Korkeat osinkotuotot voivat olla myös ansa: usein markkina haistaa, että osinko ei ole kestävä jo osinkotuotto näyttää liian herkulliselta. Mutta, tämä oikeastaan taas tarkoittaa osakepoimimista mikä on paljon indeksisäästämistä vaivalloisempaa. Kenties mielenkiintoisempaa, mutta tällöin jokaisen pitää itse pohtia paljonko haluaa käyttää aikaa osakkeiden tutkimiseen. Osakepoiminnassa on myös aikoja, kun tämä laji tuntuu todella pahalta. 

Toivottasti näistä ajatuksista on iloa.

Terveisin,

Verneri