Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Hei, Sotkamo Silver on neuvotellut Traxyksen kanssa kaivoksen rahoituksesta jo hyvin pitkän aikaa ja rahoituksen varmistuminen on vielä epäselvää. Jos rahoitusneuvottelut kariutuvat, niin mitä vaihtoehtoja yhtiöllä on kerätä lisärahoitusta kaivoksen perustamiseen? Kuinka monella vuodella kaivoksen avaus viivästyisi näissä vaihtoehdoissa?

Inderesin kommentti 

Traxys-neuvotteluiden kariutuessa Sotkamo Silver joutuisi arviomme mukaan hakemaan noin Traxys-paketin kokoluokan pääomaa (19,6 MEUR) muista lähteistä. Traxys-rahoituksen kaatuessa olisi myös hyvin mahdollista, että option haltijat eivät merkitsisi elokuussa 2017 erääntyviä osakeoptioitaan (yhteensä noin 20,6 miljoonaa osaketta hintaan 4 kruunua per osake eli yhteensä reilut 8 MEUR), joten option toteutumisen varaan yhtiö ei voi näkemyksemme mukaan laskea. Sen sijaan Kainuun Osuuspankin talvella tarjoama 2,75 MEUR:n pankkilaina voisi kattaa osan rahoitustarpeesta.  Aiemmin yhtiö on harkinnut myös korkeakorkoisen velkainstrumentin suuntaamista omistajille, joka voisi kattaa osan jäljelle jäävästä noin 17 MEUR:n tarpeesta, mutta koko puuttuvaa pääomaa ei tätä kautta todennäköisesti saada kerättyä.

Yleisesti vieraan pääoman saatavuus hankkeeeseen on osoittautunut heikoksi ja kalliiksi, joten pankkirahoituksen osuus tuskin kasvaa merkittävästi. Arviomme mukaan yhtiö ei myöskään pystyisi kattamaan puuttuvaa rahoitusosuutta kokonaan puhtailla velkainstrumenteilla, vaan yhtiön pitäisi löytää markkinoilta vähintään vvk-sijoittaja eikä myöskään pienehkön suunnatun osakeannin hyödyntäminen ole mielestämme poissuljettu skenaario. Myös streaming-rahoitus (tuotannon myyminen etukäteen) ja factoring (myyntisaamisten myynti) ovat vaihtoehtoja osakomponenteiksi. Rahoituksen kerääminen useista pienistä puroista vaatisi aikaa (ja myös rahan hinta todennäköisesti nousisi), mutta tätä on erittäin vaikea arvioida tarkemmin. Rahoituksen saatavuus hankkeeseen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi eikä helppoa ratkaisua olisi todennäköisesti tarjolla, jos Traxys-neuvottelut kaatuvat. Vuosien viivästys vaatisi kuitenkin mielestämme rahoitusmarkkinoiden tilanteen heikentymistä, mutta aikataulun venyminen joillakin kvartaaleilla on sen sijaan mielestämme täysin mahdollista, jos Traxys-neuvotteluissa ei päästä suotuisaan lopputulokseen.