Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Saisiko selvennyksen ihan kädestä pitäen, mitä tämä osavuosikatsauksen lause tarkoittaa: “The final sales price for silver and gold is based on monthly average market price two months after the delivery, deducted by the customer’s smelter charges.” Jos Sosi toimittaa lastin hopeaa 15.6., saako se siitä maksun siis elokuun keskihinnan mukaisena vai miten? Jos asia on näin, mitä Sosi merkitsee kirjanpitoonsa toimituspäivänä? Entä miten kyseinen erä käsitellään osavuosikatsauksessa, kun elokuun hintataso ei ollut tiedossa Q2:n osavuosikatsauksen julkaisuhetkellä?

Inderesin kommentti 


Hei,

Käsitykseni mukaan tuo lause tarkoittaa sitä, että Sotkamo Silverin myyntihinta määräytyy kaksi kuukautta toimituskuukauden jälkeen. Eli kesäkuussa myydyllä volyymillä saavutettu liikevaihto määräytyy elokuun keskihinnan mukaan (nimenomaan kuukausikeskiarvona eikä päivästä päivään) ja niin edelleen. Tämä on ymmärtääkseni tyypillinen toimintamalli kaivosteollisuudessa. Uskoisin, että ”jälkijättöisellä” hinnan määräytymisellä sulatot suojelevat omia katteitaan, sillä he myyvät puhtaan metallin asiakkailleen joitakin viikkoja sen jälkeen, kun kaivos on toimittanut rikasteen sulatolle. Käytännössähän tämä tarkoittaa, että hintojen nousujen ja laskujen pitäisi näkyä nopeasti ja jopa jossain määrin ”ennakolla” Sotkamo Silverin liikevaihdossa ja tuloksessa. 

Kirjanpidollisestihan yllä kuvattu hinnanmääräytymistapa on hieman haastava, sillä kvartaalin tulosta laadittaessa on tiedossa vain kvartaalin ensimmäiseltä kuukaudelta saavutettu keskihinta (ts. lokakuussa Q3-raporttia laadittaessa tiedetään syyskuun keskihinta ja se kirjataan heinäkuun tuotannolle). Käsitykseni mukaan kvartaaliraporttia laadittaessa ”auki” jäävät kaksi kuukautta (ts. hinta ei ole tiedossa raportin tekohetkellä) yhtiö kirjaa johdon arvioiden ja ennusteiden mukaan liiketoiminnan muihin tuottoihin. Luonnollisesti ennusteet eivät voi aina osua täydellisesti, joten parin kuukauden viiveellä syntyy usein tarve ”korjata” toteuman ja ennusteen välinen erotus ja tämä menee seuraavan kvartaalin liikevaihtoon sekä sitä kautta tulokseen. 

EUR/USD-valuuttakurssin käsitellään tietääkseni samaan tapaan kuin metallien hintamuutokset (Sotkamo Silverin laskutushan on dollaripohjaista ja kulut ovat euroissa). Lopuksi vielä nämä euro- ja dollaripohjaiset erät käännetään kirjanpidossa Ruotsin kruunuiksi, joka on yhtiön kirjanpitovaluutta.  

Terveisin,

Antti V.