Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Stockmann arvostus?

Inderes Q&A 21.08.2017 8:22 Stockmann

Arvon asiantuntija. Jos hyvin yksinkertaiselle ihmiselle haluaa esittää Stockmannin arvonmuodostuksen pilkkomistapauksessa, niin miten tämän tekisit? Ei mitään tähtitiedettä haeta. Eli esim varojen osalta lienee näin että Lindex toisi vaikka 500M; Retail (sis stockmann brändi) voitaisiin myydä johonkin hintaan, mutta mikä arvo; eri kiinteistöillä omat arvonsa, mutta mitkä nämä ihan oikeasti ovat.. Velkojen osalta on minun vähän vaikea hahmottaa paljonko oikeasti Stockmann on tällä hetkellä velkaa, on 85M hybridi+150M JVK+mitä muuta limiittiä ym on tällä hetkellä käytössä.. sitten on verovelkoja.. ja näin. Mutta pointti se että jos hakee yksinkertaistettua laskelmaa varat-velat ja sillä tulokulmalla että Stockmannista tulisi vain kiinteistösijoittaja niin miltä tuo näyttää? Miten näette, onko Stockmann -brändiä mahdollista myydä siten että esim Stockmannin keskustakiinteistöstä tulisi joku "this was Stockmann" -hengessä ainoastaan Kivitalo (jollei joku brändin ostanut jatka tavaratalotoimintaa tms). Kiitos näistä!

Inderesin kommentti 

Stockmannin osien summa: kiinteistöt 950M (Q2'17 tasearvo), Retail 0M (nollatuloksella voidaan antaa pieni arvo, mutta varovaisuusperiaatteella nolla-arvo perusteltu). Nettovelka (sis. hybridilaina) noin 815M (2017 lopun ennusteilla), konsernitoiminnoista -80M (jos yhtiö purettaisiin nyt olisi tämän vaikutus nolla). Tähän päälle sitten Lindex, Lindexin arvo 400-700m riippuen sen tuloskunnosta. Alalaidassa osakkeen arvo 6,5e, ylälaidassa 10,5e.

Korkeasta velkavivusta johtuen vipu on erittäin kova ja laskelma herkkä. Jos Retailille annetaan arvoa on osakkeessa selkeää nousuvaraa, jos Lindexin tuloskunto jää pysyvästi heikoksi, ei osakkeessa ole nousuvaraa. Laskuvaraa nykytasolta on vaikea saada aikaan, vaatisi käytännössä Retailin kriisiytymistä ja Lindexin jäämistä pysyvästi heikolle tulostasolle.