Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Miksi suositus voi olla lisää jos tavoitehinta on alle yhtiön senhetkisen kurssin? Kumpaa uskoa tällöin; suositusta ta tavoitehintaa.

Inderesin kommentti 

Hei, Tämä on usein kysytty kysymys. Olemme käsitelleet aihetta Sijoituskoulussa seuraavasti (koko teksti löytyy täältä https://www.inderes.fi/fi/sijoituskoulu-inderesin-tavoitehinnat)

"Suosituksen tai tavoitehinnan muutos vaatii aina analyytikolta yhtiöraportin. Premium-jäsenet näkevät raportin ja Free-jäsenet näkevät aamukatsauksessa yhteenvedon muutoksesta. Lyhyen välin kurssimuutosten vuoksi suosituksia ei usein muutella ilman suurempia uutisia, vaikka ylempänä olevan perusteella näin voisi olettaa tapahtuvan. Tavoitehinnan muutos täytyy myös ilmoittaa kaikille sijoittajille samanaikaisesti. Joskus kurssi heiluu jatkuvasti tavoitehinnan rajamailla. Silloinkaan ei ole järkevää vaihtaa suositusta, sillä haluamme sijoittajien tekevän rahaa suosituksilla pitkässä juoksussa. Emme halua heidän maksavan jatkuvia kaupankäyntikuluja välittäjälle.

Yrityksellä voi olla parin viikon päästä edessä esimerkiksi tulosjulkistus tai jotain muuta merkittävää tiedotettavaa. Tällöin analyytikko odottaa mieluummin tätä uutta informaatiota, tekee muutoksia analyysiin sen pohjalta ja muokkaa vasta sitten tavoitehintaa ja suositusta, mikäli on tarpeen. Tämän lyhyen odotusperiodin aikana osake saattaa merkittävästi erota tavoitehinnasta, mikä saa pörssikurssit näyttämään ristiriitaisilta suositusten kanssa. Jos yhtiö on todella hyvä pitkän aikavälin sijoituskohde, mutta hinta karkaa hieman ylös, voi analyytikolla olla vaikea kääntää suositusta vähennä-puolelle, vaikka osake olisi tavoitehinnassa tai hieman yli. Parhaat yhtiöt luovat toiminnallaan koko ajan omistaja-arvoa, mikä nostaa niiden arvoa. Silti suositusta vaihdetaan aina, mikäli nämä erkanevat täysin toisistaan. Parhaallakin yhtiöllä voi olla myy-suositus, mikäli hinta karkaa liian korkealle ja vastaavasti huonoimmallakin yhtiöllä osta-suositus, jos markkinat eivät anna sille mitään arvoa."

Kehoitamme sijoittaja aina tutustumaan analyysiin, katsomaan videoita ja perehtymään yhtiöihin myös omin voimin. Tavoitehinta ja suositukset annetaan 12kk säteellä ja ovat pitkäjänteisen sijoittajan kannalta aina hieman keinotekoisia. Jos haluat jompaa kumpaa katsoa, suositusta kannattaa painottaa enemmän. Mutta tällöinkin kannattaa vilkaista suosituksen päivämäärä. 

Yritämme yhä enemmän maalata sijoittajille kuvaa liiketoiminnasta ja sen pitkän aikavälin näkymistä jotta sijoittaja saisi inderes.fi-palvelusta mahdollisimman hyvät tiedot ja työkalut hyvien osakepoimintojen tekemiseen itsenäisesti.

Terveisin,

Verneri