Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Tavoitehinta ja kuplaantuminen?

Inderes Q&A 24.03.2021 11:11

Onko tavoitehinnassa huomioitu sektorin/pörssin mahdollinen kuplaantuminen vai perustuuko se vain yhtiön tunnuslukuihin? Koetan ymmärtää, miten tavoitehintaa pitäisi suhteuttaa markkinan tilaan.

Yhtiön kommentti 

Moi

pyrimme tarjoamaan sijoittajille tavoitehinnoillamme ja suosituksillamme optimaalista tuotto/riski-suhdetta, minkä taustalla on fundamenttianalyysi osakkeen käyvästä arvosta (eli oikeasta hinnasta). Kupliin tähtääminen eli käytännössä fundamenttien asettamien rajojen perusteeton ja pitkällä tähtäimellä hyvin todennäköisesti kestämätön ylittäminen ei mielestämme tuo sijoittajille optimaalista tuotto/riski-suhdetta. Fundamentteihin keskittyvät analyytikkomme eivät olisi kupliin tähtäämisessä luultavasti edes erityisen hyviä. Näin ollen tavoitehinnoissamme ei ole huomioitu osakkeiden kuplaantumista. Normalisoidun tulostason ja arvostuksen mahdolliset muutokset fundamenttianalyytikko toki huomioi tavoitehintaansa asettaessa. Tämä tapahtuu mielellään vielä ennen muita, jotta näkemyksellä olisi edellytyksiä luoda ylituottoa.

Analyytikoiden (sekä meidän että muiden) näkemykset voivat vaikuttaa pörssikursseihin selvästikin. Siten osakkeiden kestävästi perusteltavien käypien arvojen selvästi ylittävien kuplaskenaarioiden rakentelu tavoitehintoihin olisi myös vastuutonta koko markkinapaikan toimivuuden kannalta. Analyysiemme tavoitteena on ylituoton saavuttamisen lisäksi parantaa informaation kulkua markkinatoimijoiden välillä, minkä pitäisi pitkässä juoksussa johtaa mahdollisimman ”oikeaan” osakkeiden hinnoitteluun.

t: Antti