Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Turkin inflaatio

Inderes Q&A 22.04.2021 9:40

Hei! Erdokan antoi kenkää keskuspankinsa johtajalle,joka aikoi nostaa korkoja. Valuutan arvohan on pudonnut 16%. Miksi Turkki on nyt tässä tilanteessa.? Olisko Eulla tässä jotain opittavaa???

Inderesin kommentti 

Moikka, ja kiitos kysymyksestäsi! Turkin presidentti Tayyip Erdogan tosiaan erotti maan keskuspankin haukkamaisen pääjohtajan Naci Agbalin maaliskuussa ja korvasi hänet mieleisellään vaihtoehdolla, korkeita korkoja kritisoineella Sahap Kavcioglulla. Markkinoilla uutinen heijasteli epävakautta rahapolitiikassa, minkä vuoksi liira on heikentynyt sekä euroa että dollaria vastaan.

Turkissa keskuspankin pääjohtajan paikka on ennenkin ollut tuulinen, sillä pääjohtajan vaihto oli jo kolmas vuoden 2019 jälkeen. Tehtävä on lisäksi vaikea, sillä Erdogan on avoimesti kritisoinut keskuspankin politiikkaa inflaation vastaisessa taistelussa. Keskuspankin uskottavuus on johtajavaihdoksen jälkeen jälleen kovalla koetuksella, mutta ainakaan koronlaskuja ei ole vielä nähty.

Turkin tilanne osoittaa, kuinka paljon vahinkoa poliittisilla vaikutusyrityksillä voidaan saada aikaan rahoitus- ja valuuttamarkkinoilla, mikäli luottamus keskuspankin itsenäisyyteen ja riippumattomuuteen joutuvat vaakalaudalle. EKP on tosin Turkin keskuspankkia aika lailla vakaammassa asemassa jo senkin takia, että täällä keskuspankin johdon valitsee Euroopan neuvosto enemmistöäänin kahdeksan vuoden kaudelle eikä yhdellä henkilöllä ole yhtä suurta vaikutusvaltaa. Keskustelu keskuspankin itsenäisyydestä ja riippumattomuudesta sen sijaan varmasti korostuu lähivuosina tehtyjen ja tulevien velkakirjaostojen myötä.

Talousterveisin, Marianne