Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

USA:n Iran kauppapakotteet

Inderes Q&A 18.05.2018 7:34 Metso Outotec

Yhdysvallat on asettanut Iranille kauppapakotteita, jolloin Iranin kanssa kauppaa käyvät yritykset joutuvat boikottiin Yhdysvalloissa. Monet OMX yritykset käyvät edelleen kauppaa Iranin kanssa, joten onkohan isokin riski että jotkut niistä joutuvat USA boikottiin?

Inderesin kommentti 

Moi,

Käsittelimme Iran-riskejä kommentoidessamme Outotecin tilannetta. Kokonaisuudessaan Helsingin pörssin yhtiöillä ei ole merkittävää liiketoimintaa Iranissa. :)

Outotecin Iranin-riskit ovat pieniä https://www.inderes.fi/uutiset/outotecin-iranin-riskit-ovat-pienia

Keskustelimme perjantaina Outotecin kanssa yhtiön liiketoiminnasta Iranissa. Outotec on viime vuosina saanut Iranista pieniä yksittäisiä projekteja (useimmiten arvoltaan noin 10 MEUR), mutta Q4’16:lla yhtiö kirjasi myös noin 50 MEUR:n tilauksen Iranista kahden rikkihappotehtaan toimittamisesta vuonna 2018. Arvioimme, että Iranin osuus Outotecin liikevaihdosta on ollut 2-4 %:n luokkaa.

Edellä mainittu 50 MEUR:n projekti, jonka toteutumista tukee länsimaisen pankin remburssi, on Outotecin mukaan edennyt aikataulussa. Pienempien Iranin-projektien osalta Outotec on ollut toiminnassa hyvin varovainen ja ”töitä on tehty sitä mukaa kuin asiakkaalta on saatu ennakkomaksuja”. Kaikkiaan Outotecilla ei ole tällä hetkellä saatavia Iranista ja yhtiön organisaatio sekä jälkimarkkinaliiketoiminta maassa ovat hyvin kevyitä.

Outotec suhtautuu uhkaavaan pakotteiden palautumiseen rauhallisesti, sillä kaivostoiminta ei ole alunperinkään ollut pakotteiden piirissä. Joutumisen Yhdysvaltain sanktiolistalle Outotec sen sijaan tietenkin haluaa välttää ja uskomme että yhtiö tarvittaessa vetäytyy Iranista kokonaan. Outotec myös totesi, että liiketoiminta Iranissa on ollut hyvin hidasta ja vaivalloista myös vuoden 2015 ydinohjelmasopimuksen jälkeen. Tämä on johtunut ennen kaikkea länsipankkien vastahakoisesta suhtautumisesta Iranin-liiketoimintaan. Sinällään maassa olisi suuri halu ja tarve sijoittaa kaivosteknologiaan hyödyntämättömien mineraalivarojen ollessa merkittävät.

Kaikkiaan Outotecin Iranin-riskit ovat pieniä maan osuuden konsernin liikevaihdosta ollessa vähäinen ja saatavien ollessa nollaluokkaa. Kyse on enemmän siitä, että Iranissa tarjolla oleva liiketoimintapotentiaali Outotecille siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen. Ennusteemme ja suosituksemme Outotecille ovat ennallaan.