Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

USA:n ja EU-alueen korkotason ero?

Inderes Q&A 03.05.2019 13:53

Hei, Mikä tai mitkä eri syyt aiheuttavat sen, että USA:n ja Euroalueen korkotasot ovat eriytyneet viime vuosina? USA:ssa ohjauskorko huitelee jo jossain 2 - 2,5 %:n paikkeilla, mutta EKP on ymmärtääkseni sitoutunut pitämään korot nollissa ainakin vuoden loppuun saakka. Kuinka todennäköisenä pidätte, että myös EKP lähtisi koronnostoihin vuoden 2020 puolella? -Sami

Inderesin kommentti 

Moikka, ja kiitos erinomaisesta kysymyksestä. Totta tosiaan USA:n ohjauskoron taso on nykyisellään 2,25-2,5 %:ssa, kun euroalueella pysytään nollatasolla näillä näkymin vuodenvaihteeseen, ja näkemykseni mukaan pitkälti sen jälkeenkin.

Etenkin korkotasoon vaikuttaa se, mitkä ovat talouskasvu- ja inflaatio-odotukset, eli miten houkuttelevana tietty talous nähdään mm. investointiympäristönä. Näistä kumpikin on ollut globaalisti laskussa finanssikriisin jälkeen: pitkän aikavälin talouskasvuodotukset ovat laskeneet, samoin inflaatio-odotukset, mikä on laskenut korkotasoa.

Kun tarkastellaan USA:n ja euroalueen eroja, on selitys juuri näissä odotuksissa. USA:ta pidetään dynaamisempana taloutena kuin euroaluetta, mikä näkyy myös viime vuosien luvuissa: USA:n talous elpyi kansainvälisesti finanssikriisistä suhteellisen ketterästi, kuin euroalue keskimäärin kipuili nollakasvun kanssa, ennen kuin talous piristyi n. 3 vuotta sitten. Pidemmän aikavälin kasvunäkymä on USA:ssa parempi kuin euroalueella johtuen mm. euroalueen edessä olevista taloushaasteista (ikääntyvä väestö, talouden rakenneongelmat, heikentyvä tuottavuus).

USA:ssa inflaatiokin on eri luvuilla kuin euroalueella, mikä heijastuu myös inflaatio-odotuksiin. Pitkän aikavälin inflaatio-odotuksissa on tällä hetkellä lähes prosenttiyksikön ero. Näin ollen myös ohjauskorkojen voi olettaa olevan eri tasoilla.

Mukavaa kevättä, t: Marianne