Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Miten uskotte uusien laajentuneiden talouspakotteiden vaikuttavan energialiiketoiminnan edellytyksiin energiasektorilla Venäjällä toimiviin yrityksiin (Fortum, Neste), ja voiko se johtaa näiden yhtiöiden osalta kaupankäynnin/rahaliikenteen rajoituksiin myösYhdysvaltain kaupassa? Fortumin osalta myös riskiä lisännee osallistuminen NS2 -kaasuputkiprojektin rahoitukseen.

Inderesin kommentti 

Kiitokset kysymyksestä, ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta.

Emme näe tällä hetkellä Yhdysvaltojen Venäjän talouspakotteilla merkittäviä vaikutuksia Fortumiin tai Nesteeseen. Fortumin 50 %:sti omistama Uniper on tosiaan yksi rahoittaja Nord Stream 2-hankkeessa, joka on joutunut Yhdysvaltojen kauppapolitiikan kohteeksi. Suoraan osallisena Fortum ei NS2-hankkeessa ole. Euroopan kaasun tarve kasvaa koko ajan ja Yhdysvallat varmasti myisi Eurooppaan mielellään omaa kaasuaan (LNG). Ottamatta nyt kantaa NS2-väännön lopputulokseen, negatiivisessa skenaariossa Uniperin suurin ongelma olisi mahdolliset luottotappiot ja välilliset vaikutukset Fortumiin olisivat hyvin rajalliset. Suurin haaste olisi kuitenkin edessä Euroopalle, joka tarvitsee kaasua ja joutuisi sitten etsimään uusia vaihtoehtoisia keinoja.

Vaikka poliittisella rintamalla tapahtuu monesti yllättäviä asioita, on vaikea nähdä, että Yhdysvallat voisi varsinaisesti puuttua Fortumin Venäjän liiketoimintoihin. Fortum ei vie Venäjältä mitään, vaan laitokset palvelevat paikallisia markkinoita. Omistajarakenteita ajatellen Suomen valtio tuskin joutuu ”pakotelistalle”. Yleisesti kauppapolitiikalla ja pakotteilla voi toki olla vaikutuksia esimerkiksi Venäjän talouskehityksen ja ruplan kurssin kautta, mutta tämä on sitten jo eri asia. 

Neste toimii Venäjällä polttoaineiden tukkukaupassa, mutta se on kokonaisuuden kannalta hyvin pientä liiketoimintaa. Merkittävä Venäjä yhteys yhtiöllä on kuitenkin Öljytuotteet segmentin raakaöljyn ja muiden syöttöaineiden hankinnassa, sillä vuonna 2018 yli 2/3 näistä tuli Venäjältä. Siten pakotteilla voisi olla vaikutusta Öljytuotteiden raaka-aineiden saatavuuteen, mutta nykytiedon valossa emme odota niiden vaikuttavan yhtiön liiketoimintaan olennaisesti.

Terveisin,

Juha ja Petri G.