Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Valuutta-arvon vaihtelu

Inderes Q&A 13.08.2019 11:11

minä en kyllä tajua että miten valtio (esim. kiina) voi heikentää valuuttaansa omalla päätöksellä. ja jos jenkit vastaavat samoilla tavoin niin mikä vaikutus sillä olisi helsingin pörssiin?

Inderesin kommentti 

Moikka,

ja kiitos kysymyksestä. Kiina on valuuttana eräänlainen poikkeustapaus: vaikka maa pyrkii vapauttamaan markkinoitaan, ja on tehnyt valuuttamarkkinallakin liikkeitä avoimempaan suuntaan, Kiinan keskuspankilla on edelleen suuri valta juanin kurssin säätelyssä. Käytännössä keskuspankki asettaa kunakin arkipäivänä juanille keskikurssin, jonka ympärillä valuutan kurssi saa vaihdella kahden prosentin sisällä (eli +/- 2 %). Viime viikkoina tätä keskikurssia on jatkuvasti laskettu, mistä on johtunut juanin devalvoituminen eli heikentyminen dollaria vastaan. Käsittelin aihetta myös tämän päivän makrokommentissa.

USA ei voisi käyttää täysin samoja keinoja kuin Kiina, mikäli haluaisi valuuttasotaan lähteä. Tämä siksi, koska dollari on globaalisti merkittävin valuutta ja täysin kelluva, joten sille ei edes voisi asettaa tiettyä "tavoitearvoa" vaan kurssi määräytyy valuuttamarkkinalla. Dollarin rajut heilahtelut koskettaisivat koko taloutta, kun taas juanin käyttö kansainvälisenä maksu- ja reservivaluuttana on esimerkiksi dollariin ja euroon nähden hyvin vähäistä, vaikka se hyväksyttiinkin 2016 osaksi IMF:n valuuttakoria (Suomen pankin julkaisema kirjoitus aiheesta täällä).

Juanin devalvaatio ei sinänsä ole uusi ilmiö. Raju heikentyminen nähtiin vuonna 2015, jolloin juanin annettiin heikentyä kahden päivän aikana lähes 5 % dollaria vastaan. Suuret liikkeet valuuttamarkkinoilla tuovat aina epävarmuutta myös mm. osakemarkkinoille ja lisäävät valuuttakurssiriskiä yritysmaailmassa. Mielestäni viimeaikaiset muutokset valuuttamarkkinoilla kannattaa huomioida osana suurempaa kokonaisuutta, eli protektionismin lisääntymistä ja kauppasotaa, joka nyt painaa talouden kasvunäkymiä ja jolle ei näillä näkymin ole luvassa nopeaa stoppia.

Terveisin, Marianne