Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Velkavipu ja inflaatio

Inderes Q&A 16.03.2021 10:00

Hei, Viime aikoina on paljon ollut inflaatio-odotuksen nousu otsikoissa ja pitkät korot ovat tähän reagoineet varsinkin Yhdysvalloissa. Miten näette velkavivutetun sijoittajan position tässä tilanteessa? FED on indikoinut antavan inflaation voimistua rauhassa ilman rahapoliittista kiristystä kohti tavoiteltua pitkänajan keskiarvoa 2%, joka (ymmärtääkseni) on tulkittu että viitekorkoja ei kiristetä. Ilmeisesti EKP:llä on myös saman suuntainen lähestysmistapa asiaan ja EKP ei ilmeisti kykenisikään nostamaan korkoja jäsenmaiden suuresta velkataakasta johtuen. Mikäli inflaatio nousee ja korkoja ei kiristetä, eikö inflaatio syö suoraan sijoittajan velkaa ja lisäksi jos yrityksellä on edes jonkinnäköistä hinnoitteluvoimaa kykenisivät nämä suoraan ohjaamaan nousevat kulut myös hintoihinsa, jolloin tulevat kassavirrat nousisivat inflaation tuomien kulujen suhteessa (ceteris paribus). Asuntolainot ja sijoituslainat ovat usein sidottu 12kk euriboriin (USA tresury bill?), joka ymmärtääkseni lasketaan lyhyisiin korkoihin joita keskuspankit kykenevät ohjaamaan. Edessä olisi win-neutral tilanne jossa velan suuruus suhteessa rahan ostovoimaan pienenee (win) ja yrityksen tulokset suhteessa ostovoimaan pysyy samana (neutral). Ainoa negatiivinen vaikutus olisi hyväksyttävien arvostusten lasku WACC:n riskittömänkoron noususta johtuen, joka vaikuttaisin voimakkaiten kasvuyhtiöihin joiden tulevaisuuden kassavirrat ovat vielä hamassa tulevaisuudessa. Kiitos etukäteen asiantuntevasta vastauksestanne!

Inderesin kommentti 

Moikka,

ja kiitos kysymyksestäsi sekä hyvästä inflaatiopohdinnasta. On totta, että esim. Federal Reserve on viestinyt, että joustoa riittää inflaation suhteen ja rahapolitiikkaa ei kiristetä ennen kuin työmarkkina on selvästi paremmassa jamassa. Olettaen, että korkotaso pysyy nykyisellään tästä ikuisuuteen (eli rahoituskustannukset eivät nouse), niin inflaatio voi todella olla velallisen (ja sijoittajan) ystävä. Yritysmaailmassa mainitsemasi hinnoitteluvoima korostuisi inflaatioympäristössä.

Mielestäni horisonttia kannattaa kuitenkin hieman laajentaa tässä tapauksessa. Vaikka koronnostoja ei odoteta tälle tai ensi vuodellekaan, parin vuoden päähän korko-odotukset ovat jo alkaneet lisääntyä ja itse asiassa liikkeitä on tapahtunut paljon aivan viime kuukausina, kuten ao. kuviosta näkyy (lähde täällä). Lisäksi inflaatio-odotukset ovat nousseet tasaisesti, samoin ne paljon puhutut pitkät korot.

Vaikka keskuspankki viestii elvyttävän rahapolitiikan aikakauden jatkuvan nyt, niin ei kuitenkaan välttämättä ole tästä ikuisuuteen. Mitä pidemmälle aikavälille lainaa ottaa, sitä suurempi on luonnollisesti myös korkoriski jos sen sitoo lyhyisiin korkoihin. Lisäksi  tässäkään asiassa ei voi ajatella täysin mustavalkoisesti. Yritysmaailmassa yksinkertaistaen korkojen nousu iskee sitä enemmän, mitä kauempana kassavirtaodotukset ovat. Mutta kuten Juha mainitsi viime viikon podissa, huomioon on otettava muitakin seikkoja: esimerkiksi rahoitusympäristön kiristyminen heikentäisi velkaantuneiden yritysten asemaa ja nostaisi investointien tuottovaatimuksia. 

Yst terv Marianne