Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Velkavivun käytöstä sijoittamisessa

Inderes Q&A 20.07.2017 17:09

Olette viestineet toistuvasti -ja aiheesta- että ainakin Helsingin pörssin arvostustasot ovat korkealla ja nousumarkkina ehkä vetää viimeisiään. Voitteko avata selkokielisesti ja konkreettisesti velkasijoittamisen riskejä ja toisaalta mahdollisuuksia? Markkinoille on tullut paljon uutta väkeä. joiden muistissa ei välttämättä ole vuosien 2008-2009 tai teknokuplan jälkeinen tilanne. Ei mitään maailmanlopun skenaarioita vaan käytännön vinkkejä siitä, mitä kaikkea on otettava huomioon, mitä tehdä ja mitä nimenomaan ei kannata yrittää tehdä kotona kotona. (Veikkaan, että kysymys on helppo, mutta vastaus vaikea.)

Inderesin kommentti 

Hei, 

Emme anna sijoitusneuvontaa tai -vinkkejä, vaan yleisiä suosituksia. Emme ota siis varsinaisesti kantaa, kannattaako velkavivulla sijoittaminen vai ei (se on jokaisen oma päätös), mutta voimme yleisesti todeta että jos osakkeiden arvostustaso ja riskit ovat korkealla, mahdollisessa laskuskenaariossa velkavivullla sijoittava henkilä ottaa paljon enemmän osumaa, kuin esimerkiksi käteistä pitävä sijoittaja ottaisi. 

Velkavivun käyttäjällä on periaatteessa mahdollisuus vieraan pääoman avulla tehdä rutkasti kovempaa tuottoa, mitä pelkällä omalla pääomalla pystyisi. Esimerkiksi jos henkilö A sijoittaisi 10 000 euroa osakkeen X, ja osake tuplaisi eli +100 %, niin hänellä olisi 20 000 euroa. Jos hän olisi tehnyt sijoituksen ottaen myös 100% velkaa päälle, eli 20 000 (10 omaa + 10 velkaa), niin olisi sijoituksen arvo tuplannut 40 000 euroon eli +300 % tuotto omalle pääomalle, miinus lainan korot. 

Vipu toimii valitettavasti yhtä äkäisesti myös toiseen suuntaan: jos osake olisikin laskenut esimerkiksi -50 %, olisi henkilön A koko oma pääoma pyyhkiytynyt pois ja hän olisi juuri ja juuri voinut maksaa jäljellä olevalla 10 000 eurolla lainan pois.

Eli lyhyesti: vivun kanssa voi saada paljon, mutta menettää myös todella nopeasti. Osakkeiden vakuusarvot voivat myös laskea pankin päätösten mukana (sen lisäksi että ne automaattisesti heiluvat osakekurssien mukana), mikä lisää riskiä pakkorealisoinneille. Vipua käyttävä sijoittaja ei pahassa paikassa ole niin vapaa tekemään päätöksiä tai olla tekemättä mitään (monesti kultaisin päätös on olla tekemättä mitään), kuin omalla pääomallaan toimiva sijoittaja. Velkavipua ehkä kannattanee harkita vasta useamman vuoden kokemuksen jälkeen ja silloin, kun osakkeissa on reilusti turvamarginaalia, jos silloinkaan.