Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Viitaten päivän uutiseen: https://www.inderes.fi/fi/uutiset/di-sampo-haluaisi-irtautua-nordeasta-p... Eli voisiko Sampo päästä eroon Nordea omistuksistaan myymällä osakkeet Nordealle, joka sitten ilahduttaisi omistajiaan mitätöimällä hankkimansa osakkeet.

Inderesin kommentti 

Tässä skenaariossa on monta haastetta edessä. Suurimpana on varmasti se, että EKP on suhtautunut tosi nihkeästi pankkien omien osakkeiden ostoihin ja oikeastaan mikään suupankki ei ole pystynyt toteuttamaan omien ostoja isossa mittakaavassa. En usko, että myöskään Nordea tulee tekemään merkittäviä omien osakkeiden ostoja tulevina vuosina.

Toinen haaste on Sammon osakkeiden määrä. Sampo omistaa Nordean osakekannasta lähes 20%. Vaikka Nordea saisikin EKP:ltä luvan ostaa omia (+ olisi itse halukas ostamaan!), tulisi mittakaava olemaan murto-osa tuosta Sammon potista.

Kolmantena asiana on sitten governance. Lähtökohtaisesti on mahdollista, että yhtiö ostaisi joltain tietyltä omistajalta osakkeita, jos tämä on yhtiön edun mukaista. Sampo-Nordea kuviossa tilannetta mutkistaa se, että Sampo on pääomistaja ja vahvasti mukana Nordean hallinnassa (hallituspaikat yms.). Näin ollen vaikea nähdä, että tästä ei nousisi ongelmia osakkaiden tasavertaisesta kohtelusta yms.

Oikeastaan ainoa tapa millä tämä voisi tapahtua olisi se, että Nordea ostaa omia osakkeita markkinalta ja Sammolla on samalla käynnissä myyntiohjelma omien osakkeidensa osalta. Tässä mittakaava olisi kuitenkin merkittävästi pienempi.

-Sauli